Senatorii italieni i-au ridicat imunitatea fostului ministru de interne Matteo Salvini

Senatorii italieni i-au ridicat joi imunitatea fostului ministru de interne Matteo Salvini, ceea ce deschide calea trimiterii sale în judecată sub acuzaţii privind sechestrarea de migranţi, relatează Reuters şi AFP.

Un număr de 149 de senatori au votat pentru ridicarea imunităţii şi 141 împotrivă, rezultat care era de altfel de aşteptat.

Este a doua oară când Salvini rămâne fără imunitate parlamentară în legătură cu problema migranţilor. “Sunt mândru că am apărat Italia şi aş face din nou la fel”, a asigurat fostul ministru joi, după vot.

Liderul Ligii (extremă dreapta) este acuzat de un tribunal din Palermo (Sicilia) de sechestrare de persoane pentru că, în august 2019, a refuzat să autorizeze debarcarea pe insulă a peste 80 de migranţi, dintre care unii se aflau de 19 zile la bordul navei umanitare Open Arms.

Într-un caz aproape identic, referitor la nava Gregoretti a pazei de coastă italiene, plenul Senatului a dat undă verde în februarie organizării unui proces împotriva fostului ministru de interne. Un tribunal din Catania (Sicilia) l-a acuzat pe Salvini de “abuz de putere” pentru blocarea, timp de mai multe zile, a 131 de migranţi la bordul navei, la sfârşitul lunii iulie.

În ambele dosare, Liga a încercat să se derobeze de responsabilitate, dând asigurări că blocarea navelor a fost o decizie colectivă a guvernului, aşadar şi a premierului Giuseppe Conte. AGERPRES/