ÎNCOTRO SĂ MERGEM

Pentru că învălmășeala este maximă, iată că apar disensiuni și nu dispute între părerile specialiștilor: unii slujesc acea jumătate plină a paharului, alții văd doar partea goală a acestuia, mizând pe deșteptarea în ceasul al XII-lea. Astfel să încercăm să descoperim în spatele cui ne vom alătura, a medicului Adrian Marinescu de la Institutul “Matei Balş” din capitala sau a managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara, Cristian Oancea.
Doctorul Adrian Marinescu spune că, dacă se vor respecta masurile de prevenite, lucrurile se vor schimba.
Doctorul a menţionat că lucrurile nu se vor schimba „peste noapte”, dar, dacă masca este purtată corect alături de celelalte măsuri, în doua săptămână, se va vedea clar o diferență.
„Există un consens la nivel mondial. Masca purtată corect devine o barieră, atât pentru cel infectat care nu transmite, cât și pentru cel care vrea să prevină. Dacă e purtată corect, vorbim de masca chirurgicală, și de cate ori e nevoie, reprezintă cea mai bună măsură de prevenție și poate să ducă într-un interval scurt de timp la o îmbunătăţire. Și nu spun ca lucrurile se vor întâmpla peste noapte. Nici eu nu cred că în zilele următoare vor fi schimbări în bine, n-ar avea când”, a declarat medicul Adrian Marinescu.
„Dar daca toate masurile devin o rutină, probabil ca în două săptămâni am putea sa avem un echilibru față de ceea ce avem acum”, a mai spus doctorul infecţionist.
„E mai mult decât alarmant ca jumătate din locuri de la ATI sunt ocupate. Să vedem ce se va întâmpla in următoarele săptămâni. Să sperăm ca acest stop-joc și măsurile luate în ultimul timp, vor avea efecte.
Luna august va fi foarte grea dacă mergem pe aceeaşi creștere. Măsura purtării măștilor de protecție in spații deschise este una cu siguranță eficientă.
Și înainte se spunea că nu purtăm masca în spațiile deschise, atunci când putem asigura o distanțare corespunzătoare. Daca vorbim de o zona aglomerată fară distanțare, masca trebuie purtată de acum o luna, doua, trei. Acum vine obligativitatea”, a precizat medicul.
Toată lumea trebuie sa fie prudenta. „Toţi am obosit. Toţi ne-am săturat de aceste luni, scenariul de acum nu-l vrea nimeni. Dar trebuie să înțelegem că dacă nu face fiecare ce are de făcut, o să fie mai rău”, a mai spus medicul Adrian Marinescu.

Un alt punct de vedere, aparent diametral opus cu cel al medicului bucureștean, este susținut de Cristian Oancea, managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara:
„România va ajunge pe primul loc în Europa” în ritmul în care crește numărul infectărilor cu noul coronavirus și „riscăm să repetăm ce s-a întâmplat în Italia”, în cazul în care nu se vor respecta regulile anti-COVID. Acesta avertizează că urmează două săptămâni cruciale pentru a vedea dacă se va putea atinge un platou sau se va continua trendul crescător al îmbolnăvirilor.
„N-avem niciun motiv de bucurie. Numărul deceselor este în creștere, aproape 40, numărul cazurilor de la Terapie intensivă, dacă ne raportăm la nivel național, deja jumătate din paturi sunt ocupate și nici nu am intrat în luna august. În acest moment în Timișoara avem aproape 30 de paturi libere și la ATI cred că mai avem 7 locuri libere. Situația nu este deloc îmbucurătoare și trebuie să mergem mai departe pe măsurile de prevenție, responsabilitate și de solidaritate. (…) Luna august nu a început și vor fi două săptămâni foarte critice, numărul de decese e în creștere și 1.300 de pacienți infectați nu e o cifra deloc mica. Odată cu creșterea numărului de pacienți infectați cresc si cazurile moderate si severe și , bineînțeles, cazurile foarte severe, ce necesită terapie intensivă”, a declarat Cristian Oancea, analizând bilanțul COVID-19 de vineri.
Situația în care se află acum România este urmarea vidului legislativ de trei săptămâni și a nerespectării regulilor de către asimptomatici, este de părere Oancea.
„Este o ecuatie matematica. Esența este că acești asimptomatici si acel vid legislativ de 3 săptămâni, noi acum, practic, avem efectele, pe care nu ni le-am dorit, ale acelui vid de legislaţie. Am observat din ce in ce mai multi tineri care dezvolta forme moderate si severe. Pentru formele asimptomatice si uşoare ne bazam pe spitalele suport care inca la noi mai ţin, adică 80-85% din capacitate, dar e din ce in ce mai greu. Foarte multi declară, pe proprie răspundere , ca nu vor sa rămână, se duc acasă, dar nu ştim daca respecta regulile de autocarantinare”, a declarat medicul Cristian Oancea.
Medicul lansează o ipoteză sumbră, aceea de a deveni în curând primii din Europa la numărul de cazuri confirmate cu noul coronavirus. El spune că este așteptată o creștere continuă a cazurilor de infectare cu COVID-19 din cauză că nu sunt respectate măsurile de prevenție
„Ne așteptăm la o creștere continuă. Ar fi bine să atingem un platou într-o săptămână, o săptămână jumătate , măcar am respira puțin mai ușurați știind că va urma perioada de declin.
Dar, ținând cont de ce se întâmplă pe Litoral, la munte (…) aceste reguli minime de distanțare, plus că mai sunt acei contacți care au fost liberi și nu știm cât au infectat, plus focarele multiple care au apărut peste tot în țară, mai ales în județul Timiș, și practic nu există zi în care să nu avem focar în altă parte. Cred că luminița de la capătul tunelului e o remarcă optimistă. Și vom fi pe primul loc în Europa. Deci, ne-am dovedit încă o dată că putem să fim primii, dar în sens negativ”, a mai spus medicul Cristian Oancea, vineri, la Realitatea Plus.
Acesta a avertizat că ne putem regăsi în două săptămâni în scenariul Italiei, dublat și de colapsul sistemului medical, în cazul în care ritmul de creștere al îmbolnăvirilor nu se oprește.
„Noi le cerem oamenilor o schimbare comportamentală, care n-are cum să survină de pe azi pe mâine. (…) Sistemul sanitar este foarte obosit. Oamenii sunt epuizați, încep să plece, nu şi-au luat concediile, și, in primul rând, personalul medical începe să cadă. Plus focarele din spitale care au apărut, plus creşterea cazurilor din terapie intensiva… (…) În două săptămâni putem ori să atingem o coadă de platou și încet, încet, daca suntem responsabili, sa avem acel declin in care speram toţi, ori sistemul sanitar va colapsa. Există riscul ăsta. Există riscul să repetăm ce s-a întâmplat în Italia în prima fază”, a mai avertizat Oancea.”
Două analize competentă, făcute de doi specialiști care s-au remarcat în lupta celor șase luni cu pandemia generată de noul coronavirus.
De atitudinea noastră depinde calea pe care o vom alege. Nu mai trebuie să invocăm nici o decizie politică, nici o răfuială politică, pentru că cele trei măsuri obligatorii țin de doar de comportamentul nostru: poartă masca, să ai mâini spălate, distanțarea fizică de 1,5-2 m față de cel de lângă tine.
Noi decidem încotro să mergem!
ADI CRISTI