Prima promoție a unui masterat comun TUIASI – Universitatea Tehnică a Moldovei, în domeniul textile, a absolvit anul acesta

A absolvit prima generație de studenți care au urmat cursurile masteratului comun realizat de Facultatea de Design Industrial și Managementul Afacerilor (DIMA) de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) și de Facultatea de Textile și Poligrafie de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM).

Conf. univ. dr. ing. Manuela Avădanei, coordonatorul programului de master de la TUIASI care poartă numele „Proiectarea și modelarea îmbrăcămintei”, a explicat că ideea masterului a apărut în urmă cu trei ani, în urma discuțiilor cu profesori de la Universitatea Tehnică a Moldovei.

„Am găsit că există compatibilități între programele studiilor de master «Proiectarea și modelarea îmbrăcămintei», de la DIMA, și programul «Design, dezvoltare de produs», de la Facultatea Textile și Poligrafie a UTM, și am început demersurile necesare pentru a putea încheia și semna un asemenea acord de colaborare. În anul 2019, acordul de cooperare instituțional de studii superioare de master cu diplomă dublă a fost semnat de conducerile celor două universități”

a declarat conf. univ. dr. ing. Manuela Avădanei

Aceasta a mai descris că a existat o colaborare foarte bună cu studentele care au optat pentru acest program, ele acomodându-se imediat cu colegii de grupă. Lucrările de disertație realizate de către studenți au avut doi coordonatori – un cadru didactic de la TUIASI, din cadrul programului de master „Proiectarea și modelarea îmbrăcămintei” și un cadru didactic de la UTM, de la program de master „Design, dezvoltare de produs”. Tezele au fost prezentate în ședințe publice, întâi în cadrul UTM și ulterior la TUIASI.

A fost un moment deosebit, cu mare încărcătură emoțională, atât pentru studente, cât și pentru cadrele didactice participante, TUIASI și UTM. Acea zi are o dublă semnificație: debutul primei serii de studenți cu diplomă dublă, studii de master, dar și o promisiune de a continua și dezvolta această colaborare, pentru formarea unor specialiști într-un domeniu în care moda dictează totul”

a completat conf. univ. dr. ing. Manuela Avădanei