Primul medicament demonstrat capabil de a încetini evoluția bolii Alzheimer ar putea fi disponibil în termen de șase luni, scrie The Sun.

Pacienții cărora le-a fost administrat aducanumab în cadrul studiilor clinice au înregistrat ameliorarea abilităților de memorie și limbaj.

Reglementatorii din SUA au acceptat „revizuirea prioritară”, cu o decizie preconizată în martie.

Medicamentele Alzheimer actuale tratează simptomele, mai degrabă decât cauza de bază. Aducanumab funcționează ajutând la eliminarea acumulărilor de proteine ​​toxice care afectează celulele creierului. Terapia a încetinit cu succes declinul demenței, permițând pacienților să continue să trăiască independent.

Samantha Benham-Hermetz, de la Alzheimer Research UK, a declarat: „Persoanele afectate de boala Alzheimer au așteptat mult timp un tratament care să le schimbe viața, iar anunțul de astăzi le oferă speranță.”

FDA va decide dacă există suficiente dovezi că tratamentul este sigur și eficient. Probabil vor urma autoritățile de reglementare din Marea Britanie. Producătorii de aducanumab Biogen și Eisai au renunțat inițial tratamentul după eșecul încercărilor.

Însă studiile au arătat că pacienții cu Alzheimer în stadiu incipient au avut o „reducere semnificativă statistic a declinului clinic” după ce le-au fost administrate doze mari. Iar medicamentul nu a cauzat simptome grave la trei din patru pacienți.

Dr. Haruo Naito, de la Eisai, a declarat: „Reducerea declinului clinic și menținerea capacității de a trăi o viață independentă cât mai mult timp sunt lucruri pe care oamenii care trăiesc cu boala Alzheimer și familiile lor le valorizează într-un tratament potențial.”

Revizuirea prioritară este rezervată medicamentelor care ar putea oferi progrese majore în tratamente sau care asigură tratament acolo unde nu există.