Un sondaj realizat în Marea Britanie a dezvăluit că una din patru persoane care s-au vindecat de COVID-19 au experimentat pierderi semnificative ale părului.

Grace Dudley, o tânără din Essex, infectată cu virusul în martie, a spus pentru The Sun că se teme că va deveni cheală și că va fi obligată să poarte peruca după ce mai mult de jumătate din păr i-a căzut.

Sondaj online a fost realizat pe un eșantion de 1.500 de persoane care au supraviețuit infecției cu SARS-CoV-2. Potrivit rezultatelor 27% dintre persoane au experimentat o formă de cădere a părului.

Potrivit medicilor citați de publicația britanică afecțiunea este cunoscută sub numele de efluvium telogen (TE) și apare atunci când o persoană suferă temporar căderea părului, lucru care se întâmplă de obicei dacă un pacient a suferit recent o situație stresantă.

TE apare atunci când se modifică numărul folicilor din scalp. Cazurile severe de TE se vor răspândi la sprâncene și alte zone ale corpului.

Pacienții sunt adesea diagnosticați cu TE după o boală gravă, o pierdere mare în greutate sau febră severă.

Dermatologul Shilpi Khetarpal a spus că tot mai mulți supraviețuitori COVID raportează căderea părului.

Scriind într-un blog, el a spus: „Vedem pacienți care au avut Covid-19 acum două-trei luni și acum se confruntă cu căderea părului. Cred că momentul este într-adevăr crucial.

El a spus că, de obicei, există o întârziere de două sau trei luni de la evenimentul stresant până când oamenii încep să observe pierderea părului.

Dacă vă confruntați cu TE, atunci scalpul ar trebui să arate complet normal.

Nu ar trebui să apară erupții cutanate, mâncărimi sau scăpări, iar experții spun că dacă pacienții au aceste simptome, atunci ar trebui să vadă un dermatolog, deoarece acesta poate fi cauza unei afecțiuni a pielii.

Dr. Khetarpal a adăugat: „Efluviul telogen nu este un simptom al COVID-19, atât cât este o consecință a infecției”.