Bogdan Gheorghiu: Sesiunea din toamnă de finanţare a proiectelor culturale se va desfăşura ”responsabil”

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a transmis, miercuri, că sesiunea din toamnă de finanţare a proiectelor culturale se va desfăşura ”responsabil”, cu identificarea soluţiilor pentru acoperirea nevoilor bugetare, dar „cu înţelegerea şi respectarea cadrului legal”.

„În epoca Fakenews, le mulţumesc tuturor celor care au solicitat punctul de vedere oficial al Ministerului Culturii. În schimb, voi condamna mereu atitudinea care generează nesiguranţa şi creează stări de incertitudine fără un fundament real, mai ales în sectorul cultural creativ, unde protecţia socială este una firavă în lipsa unui statut al artistului. AFCN reprezintă una dintre instituţiile Ministerului Culturii care finanţează anual peste 400 de proiecte culturale la nivel naţional şi care asigură veniturile a peste 4.000 de lucrători culturali. În toamnă, sesiunea de finanţare a proiectelor culturale se va desfăşura responsabil, cu identificarea soluţiilor pentru acoperirea nevoilor bugetare, dar cu înţelegerea şi respectarea cadrului legal”, a arătat Gheorghiu, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Culturii.

Ministerul precizează că asigură, în fiecare an, subvenţionarea activităţii administrative a Administraţiei Fondului Cultural Naţional, anul acesta, bugetul fiind de 2.483.000 lei – finanţarea proiectelor editoriale: 800.000 lei, cheltuieli salariale: 605.000 lei, bunuri şi servicii, categorie în care se încadrează inclusiv contractele de prestări servicii pentru evaluatori: 1.071.000 lei.

„Pentru sesiunea de finanţare a proiectelor culturale din luna septembrie 2020, AFCN a depus solicitare pentru rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli, fundamentând că pentru plata evaluatorilor suma necesară este de 390.000 lei, nu 80.000 lei, sumă care urmează să acopere necesarul real al acestor servicii. Urmare a notei de fundamentare, Ministerul Culturii a realizat demersurile necesare pentru asigurarea fondurilor solicitate pentru plata evaluatorilor”, se mai arată în comunicat. AGERPRES/