Breaking News

Guvernul a aprobat crearea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret

Chişinău, 12 aug. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Ion Chicu a condus astăzi ședința Guvernului, în cadrul căreia a fost aprobată crearea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Instituția va fi creată în subordinea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și va avea misiunea de a elabora mecanisme, politici și programe pentru a oferi tinerilor cât mai multe oportunități de dezvoltare în țară.

„Este un cadou pentru tinerii din țară, în contextul sărbătorii de astăzi. Sperăm ca Agenția va fi un punct focal de coordonare a tuturor politicilor și acțiunilor statului pentru susținerea tineretului, dar și convertirea energiei și talentului tinerilor în prosperarea țării noastre”, a menționat premierul.

Totodată, Executivul a aprobat Conceptul Sistemului Informațional de Management în Educație (SIME). Platforma va cuprinde informații actualizate despre sistemul educațional, care vor sta la baza elaborării politicilor de stat. Sistemul informațional va deveni unica sursă cu date veridice privind sistemul de învățământ din țară.

Guvernul a mai decis astăzi alocarea a 7,8 milioane de lei pentru acordarea indemnizațiilor unice pentru 487 de angajați ai instituțiilor de stat, infectați cu virusul Covid-19 la locul de muncă. Indemnizația unică echivalează cu 16 mii de lei. Printre beneficiari sunt angajați ai sistemului medical, sectorului justiției, apărării, afacerilor interne, ANSA și ai consiliilor raionale Cahul, Glodeni, Edineț ș.a. Mijloacele sunt alocate din Fondul de intervenție al Guvernului.

De asemenea, alte 3,2 milioane de lei vor fi distribuite autorităților administrației publice pentru lichidarea consecințelor în urma calamităților naturale. Dintre acestea, 2,1 milioane de lei sunt prevăzute pentru Consiliul raional Ialoveni, în scopul restabilirii drumurilor afectate de ploile puternice, iar raionului Ștefan-Vodă – 73 mii de lei pentru despăgubirea gospodăriilor afectate de ploi.

Din anul 2021, soții veteranilor de război care au căzut la datorie sau a celor cu dizabilități de pe urma războiului decedați vor avea dreptul la tratament sanatorial. Cabinetul a aprobat excluderea condiționalităților „inapt de muncă” și „nerecăsătorită”, astfel, fiind extinsă lista beneficiarilor cu 307 de persoane. Pentru implementarea proiectului este necesară alocarea a cca 752 mii de lei anual.

Guvernul a ratificat Acordul-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea proiectului „Răspuns de Urgență la COVID-19 şi Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii”, semnat la 29 iulie 2020. Acordul presupune oferirea unui împrumut țării noastre în valoare totală de 70 milioane de euro.

Pentru componenta sănătate sunt prevăzute 40 milioane de euro, destinate achiziției echipamentelor medicale și materialelor consumabile, reabilitarea și transformarea spațiilor/unităților medicale. Alte 30 milioane de euro vor fi utilizate pentru acordarea suportului ÎMM-urilor afectate de criză. Întreprinderile vor primi finanțare pentru capital circulant și necesitățile de investiții, în scopul păstrării locurilor de muncă.

De asemenea, Republica Moldova va iniția negocierile asupra Acordului de cooperare a statelor-membre ale CSI privind prevenirea și răspunsul la situații excepționale în domeniul sănătății publice cu caracter sanitar-epidemiologic. Astfel, țările-membre CSI își vor intensifica relațiile de colaborare în domeniul ocrotirii sănătății și dezvoltarea cadrului legal de rigoare.

Acordul va reglementa procedura de acordare a asistenței necesare statelor-membre CSI în gestionarea situației epidemiologice; condițiile, tipul și volumul asistenței solicitate; schimbul de informații cu privire la lucrările de cercetare în domeniu, precum și formarea comună a specialiștilor.

Cabinetul de miniștri a avizat pozitiv modificările la Legea privind asigurarea subvenționată a riscurilor de producție în agricultură. Proiectul prevede subvenționarea agricultorilor care au înregistrat pierderi nu doar la cantitatea recoltei, dar și la calitatea acesteia. Un alt element nou oferă dreptul agricultorilor de a plăti prima de asigurare în mai multe rate, nu doar în două  cum era până acum și va permite majorarea cuantumului subvenției până la 20 de puncte procentuale.