ȚARUL VACCINULUI

S-a găsit vaccinul pentru Covid-19. Știrea a fost data la Kremlin. Astfel, Rusia încearcă să facă un pas superior înaintea Occidentului, cel care, în viziunea Moscovei, vorbește mult și face puțin. ”Doar vorba este de el” ar spune mucalitul de serviciu din Piața Roșie. Acest mujic nu pierde ocazia de a-și încorda mușchii și de a striga ziua în amiaza mare că Rusia nu crede în lacrimi, dar crede cu siguranţă în vaccinul care îi va aduce din nou faima pe care după 1985 a tot pierdut-o, ajungând o țară de mâna a doua. NOroc cu Țarul Putin care a redat rusului curbura coloanei vertebrale, capul aplecat și, nu în ultimul rând istețimea urechii de a auzi doar ceea ace trebuie să audă. Vladimir Putin le-a redat pofta de a fi la masa marilor jucători, de a se lua în seamă, de a scoate cu mâinile lor toate castanele fierbinți din foc, indiferent de cine a dat comanda. Deocmadată rușii încearcă să-și prezinte disponibilitatea de a fi un jucător important, care contează, care știe să ridice mâna și chiar să biciuiască, este adevărat, deocamdată tot pe cei pe care de o sută de ani i-a tot biciuit și care astăzi au ajuns să fie popor între popoare, vorbitor de limba rusă, chiar dacă mama lor vorbea ucraineană, de exemplu. Fostul imperiu sovietic a rămas un trecut pe care prezentul îl folosește întru păstrarea vie a memorie, forțându-l chiar la o aducere amintire vie și folositoare, funcție de conjunctura regimurilor politice în cele o sută de republici rupte din fosta URSS. Metafora cu ”o sută de pâlnie” folosită în timpul regimului comunist și-a păstrat nu numai în emfază, cât mai ales și măreața întindere a celor două continente ocupate de porunca din ”Pașol na turbinca!”. Până la Ural și dincolo de Ural.
Rusia, trebuie să recunoaștem, are inimă de leu, chiar dacă leii rusești pot fi întâlniți sub formă de urși, atacând mojicește pe orice invadator al spațiului intensului dictat astăzi de Vladimir Putin, acest tip de conducător absolut, a reușit să-și impună mărimea imperiului său și, mai ales, a influenței pe care Federația Rusă continua să o exercite asupra întregii lumi. Până la sosirea sa la Kremlin, Rusia și-a consumat conducătorii de la Gorbaciov la Elţân ca pe o mână de semințe de floarea soarelui, scuipând peste lume o ploaie de coji negre de seminţe, o data cu tot felul de flegme grețoase și greu de privit de omul de rând, dar foarte interesante pentru specialistul care a încercat astfel să analizeze acest sistem cu curățare profundă și primenire pentru un nou timp de abordare. A venit Vladimir Putin și le-a dat rușilor speranța că alături de el pot să redevină cei care au fost alături de Stalin și mai târziu alături de Brejnev, evident modernizați, aflați într-o competiție asumată în toate direcțiile dezvoltării lumii, de la pionierat la consolidarea unor domenii din ce în ce mai decisive pentru timpul prezent.
Lupta pe viață și pe moarte cu noul coronavirus, luptă care a blocat întreaga omenire într-o secundă ce nu mai vrea să curgă, înțepenită și rigidă în roțile dințate ale orologiului care ne desparte viitorul de trecut, a dat tonul la cântec, pornind competiţia în urma căreia victoriosul va lua toate onorurile de salvator al omenirii, nu doar al rușilor sau al americanilor, francezilor sau englezilor. Astăzi, cel șusținut la nivelul știrilor de presă Federația Rusă a trecut testul vicotirie, prin anunțul pe care însuşi președintele Vladimir Putin l-a făcut: „Un vaccin contra coronavirusului a fost înregistrat pentru prima dată în această dimineaţă. Formează imunitatea necesară, a trecut toate verificările necesare,” Vladimir Putin a adăugat că Ministerul Sănătăţii din Rusia a aprobat acest prim vaccin împotriva coronavirusului, care a început să fie testat pe oameni în urmă cu două luni. Președintele rus a precizat că fiica sa a fost vaccinată și a avut o ușoară temperatură în urma dozei, însă acum se simte foarte bine. În urma aprobării date de Ministerul Sănătății, Rusia poate începe vaccinarea în masă, în ciuda faptului că testele clinice de siguranță și eficacitate sunt încă în desfăşurare.
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Mikhail Murashko, a precizat că vaccinul, dezvoltat de Centrul de Cercetări Gamaleya, şi-a confirmat eficacitatea şi siguranţa”.
Evident că războiul nu este la sfârșit, ci, trebuie să fim conștienți, el deabia acum începe. A fost prima mutare a rușilor, urmează la serviciu americanii, englezii, francezii, chinezii și toți cei care s-au înscris în cursă. Ieșirea în public te poate consacra sau te poate omorî.
Acest vaccin a fost realizat în ciuda tuturor previziunilor legate de afirmația ”este prea din scurt. Un vaccine poate fi stăpânit cupă aproximativ un an și jumătate de probe, care, la rândul lor, au niște desfășurări precise.
Dar, să vedem ce ne rezervă nu viitorul, sar nu viitorul apropiat, ci chiar ziua de mâine. Cum se vor comporta vaccinații lui Vladimir Putin? Aceasta este o întrebare care se va adăuga celei ce ne va da răspunsul la cum au pierdut timpul cercetătorii occidentali sau cum de au reușit aceștia să învingă noul coronavirus?
ADI CRISTI