Comisia Europeană a finalizat vineri o serie de discuții preliminare cu Johnson & Johnson pentru achiziționarea a 400 de milioane de doze a unui potențial vaccin împotriva COVID-19.
Potrivit unui comunicat al executivului european, contractul avut în vedere cu Johnson & Johnson ar prevedea posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul, precum și să îl doneze țărilor cu venituri mici și medii sau să îl redirecționeze către țările SEE.
Se preconizează că, odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea inițială a 200 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE, precum și pentru o posibilă achiziționare ulterioară a până la 200 de milioane de doze suplimentare.
Potrivit aceleiași surse, Comisia continuă discuțiile intense și cu alți producători de vaccinuri.
„Viața cetățenilor noștri și economia europeană au nevoie de un vaccin sigur și eficace împotriva coronavirusului. Discuțiile de astăzi ne permit să facem noi pași în vederea atingerii acestui obiectiv. Comisia va depune toate eforturile, în colaborare cu statele membre și cu companiile farmaceutice, pentru a contribui în mod activ la atingerea acestui obiectiv”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Discuțiile preliminare încheiate vineri sunt menite să ducă la un angajament prealabil de achiziție care urmează să fie finanțat prin Instrumentul pentru sprijin de urgență, care prevede fonduri dedicate creării unui portofoliu de potențiale vaccinuri cu profiluri diferite și produse de societăți diferite.
La rândul său, Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat că „astăzi am făcut încă un pas în vederea asigurării accesului rapid la dezvoltarea unui vaccin inovator împotriva coronavirusului. Negocierile pe care le vom purta pentru a asigura un portofoliu cuprinzător de vaccinuri pentru cetățenii europeni și pentru întreaga lume vor continua. Un vaccin sigur și eficace va contribui în mod decisiv la protejarea cetățenilor împotriva virusului. Vom continua să acționăm, alături de statele membre, până când vaccinul va ajunge la toată lumea.”
Potrivit CE, discuțiile preliminare încheiate vineri cu Janssen Pharmaceutica NV, una dintre companiile farmaceutice Janssen ale Johnson & Johnson, reprezintă un pas important în vederea încheierii unui angajament prealabil de achiziție și, prin urmare, a punerii în aplicare a Strategiei europene în materie de vaccinuri, adoptată de Comisie la 17 iunie 2020.
Strategia urmărește să asigure accesul tuturor cetățenilor europeni la vaccinuri de înaltă calitate, sigure, eficace și la prețuri accesibile, într-un interval de timp de 12 până la 18 luni. În acest scop și împreună cu statele membre, Comisia încheie angajamente prealabile de achiziție cu producători de vaccinuri care rezervă sau acordă statelor membre dreptul de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin la un anumit preț, atunci când un vaccin devine disponibil, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
“Comisia Europeană își ia, de asemenea, angajamentul să se asigure că oricine va avea nevoie de vaccin îl va primi, oriunde în lume și nu numai în Europa. Vom fi în siguranță doar atunci când toată lumea va fi în siguranță. Acesta este motivul pentru care, începând cu 4 mai 2020, Comisia a colectat aproape 16 miliarde euro în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, acțiunea globală pentru accesul universal la teste, tratamente și vaccinuri împotriva coronavirusului și pentru efortul global de redresare”, se arată în același comunicat.
La sfârșitul lunii iulie, Comisia Europeană a încheiat discuțiile preliminare cu Sanofi-GSK pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19. Contractul cu Sanofi-GSK ar oferi posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul. Se preconizează că, odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE.