Turcia a acuzat Emiratele Arabe Unite de ‘trădarea cauzei palestiniene’

Turcia a acuzat vineri Emiratele Arabe Unite (EAU) de ‘trădarea cauzei palestiniene’ prin acceptarea de a semna un acord de normalizare a relaţiilor cu Israel, susţinut de Statele Unite ale Americii (SUA), potrivit AFP.

Acest acord, care urmează să fie semnat în trei săptămâni la Washington, ar face din EAU a treia ţară arabă cu astfel de relaţii, după Egipt şi Iordania.

În schimbul acestui acord, potrivit EAU, Israelul a acceptat ‘să pună capăt continuării anexării teritoriilor palestiniene’. Dar premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a confirmat, evocând o simplă ‘amânare’.

‘Emiratele Arabe Unite se străduiesc să prezinte aceasta drept un fel de sacrificiu pentru Palestina, în timp ce ele au trădat de fapt cauza palestiniană pentru a-şi servi micile interese’, a reacţionat într-un comunicat Ministerul de Externe turc.

‘Istoria şi conştiinţa popoarelor din regiune nu vor uita această ipocrizie şi nu o vor ierta niciodată’, se menţionează în text.

Descris de AFP drept un fervent apărător al cauzei palestiniene, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan critică cu regularitate ţările arabe pe care le acuză că nu adoptă o atitudine suficient de fermă faţă de Israel.

Reacţia vehementă a Ankarei intervine de asemenea într-un moment de tensiune în relaţiile dintre Turcia şi Emiratele Arabe Unite, doi rivali regionali. Cele două ţări se situează pe poziţii divergente îndeosebi cu privire la Libia, unde sprijină tabere opuse. AGERPRES