Detoxifierea ficatului în patru paşi simpli. Ce faci când vrei să-l cureţi de toxine şi să-i îmbunătăţelşti funcţiile

Detoxifierea ficatului este necesară chiar și dacă ai un stil de viață sănătos. Că ne place sau nu, ne încărcăm adeseori cu toxine, din alimentație și din băuturi. O curățare a ficatului este binevenită. Mai ales că ficatul este un organ care muncește asiduu. Curăță sângele, integrează hormonii, ajută corpul să înmagazineze mineralele esențiale și vitaminele, produce bila pentru digestia grăsimilor. O funcție hepatică optimă ajută la o digestie bună. Mai devreme sau mai târziu, tot ce introducem în corp, ajunge să fie controlat de ficat. Vazut ca un fel de laborator chimic al corpului, ficatul îndeplinește unele dintre cele mai complexe funcții:

– Transformă glucoza din sânge în glicogen (sursa energetică ce susține metabolismul);

– Menține la un nivel optim cantitatea de glucoza, prevenind astfel diabetul zaharat;

– Înmagazinează nutrienții: glicogen, minerale (fier), vitamine (în special liposolubile);

Este organul care intervine cel mai activ în procesele de depurare și de detoxifiere;

– Controlează toate microelementele introduse prin alimentație sau prin medicamente;

– Cu ajutorul plămânilor și rinichilor, elimină toxinele rezultate din procesele digestive;

– Reușește să producă anticorpi necesari în combaterea infecțiilor și a unor maladii;

– Controlează circulația sanguină, menținând în echilibru trigliceridele, acizii grași și colesterolul;

Secretă bila, o substanță care odată ajunsă în duoden, participă la mecanismul digestiv;

– Drenează sângele provenit de la intestin, adunând toți nutrienții pe care apoi îi metabolizează și-i redistribuie celorlalte organe;

– Transformă acidul lactic (un reziduu sintetizat de mușchi, ce rezultă în urma activității fizice intense), în glucoză etc.

Reține!

Cu toate că rolul ficatului în organism este plurivalent, cu o prezență de adevărată ”vedetă”, de prea multe ori, este neglijat. Poate pentru că este un organ foarte tolerant, capabil să-și ducă la îndeplinire funcțiile chiar și cand este deteriorat în proporție de 60-70 %.

Semne că e nevoie de detoxifierea ficatului

1.Ai gaze și te balonezi.

2.Ai reflux gastric și arsuri.

3.Constipație.

4.Oboseală cronică.

5.Transpiri abundent.

6.Nu reușești să pierzi kilograme.

7.Tensiune mare.

8.Anxietate, stări proaste, indispoziție.

9.Urină închisă la culoare.

10.Piele sau ochi cu tentă gălbuie.

11.Rozacee.

12.Te învinețești ușor.

13.Apetit scăzut.

Iată cum detoxifiezi ficatul în patru pași simpli:

1.Elimină hrana toxică din alimentație

Tot ce este procesat. Zahăr, ulei hidrogenat, chimicale, aditivi. Aceștia sunt inflamatori și compromit funcțiile hepatică, digestivă, imună, în general, compromit sănătatea. Opriți hrana tip fast-food, semipreparată, îmbibată de adaosuri și E-uri. Eliminați orice tip de snack ambalat și înlocuiți tot cu mâncare gătită, cu legume din abundență, mai ales verzi, cu fructe, dar în cantitate mică, cu nuci, semințe. Ideale sunt produsele organice, pe cât posibil este indicat să ne ferim de chimicale.

2.Beți suc proaspăt stors din legume verzi

Cele mai indicate sunt: varza, kale, varza de Bruxelles, spanac, tulpini verzi, alături de sfeclă roșie, grapefruit, morcovi și castravete.

3.Alegeți hrană bogată în potasiu

Ficatul are nevoie de ea. Potasiul sprijină și sănătatea cardiovasculară, tensiunea, nivelul de colesterol, recuperarea musculară și performanțele fizice. Ce înseamnă alimente bogate în potasiu? Banane, cartofi dulci, sfeclă, spanac, fasole boabe, bulion, melasa neagră. Această melasă este un îndulcitor bio din trestie de zahăr, hrănitor și ușor de digerat. Este bogată în potasiu și acid fosforic, bune pentru creier și țesutul nervos.

4.Introduceți suplimente ca silimarina sau extract de păpădie și turmeric. Fiindcă anumite plante ajută la detoxifierea ficatului, curățându-l de metale grele, poluare, alcool sau medicamente.

Turmericul este antiinflamator, ajută în dureri, la metabolismul ficatului, la echilibrarea nivelului de zahăr în sânge.

Păpădia are un efect diuretic natural, care ajută la curățare. De asemenea, rădăcina de brusture ajută la curățarea sângelui. (sursa. www.doctorulzilei.ro)