Bugetul proiectului ‘Timişoara – Capitală Europeană a Culturii’ a fost suplimentat cu 95,53 milioanele de lei

Bugetul proiectului ‘Timişoara – Capitală Europeană a Culturii’ a fost suplimentat cu 95,53 milioanele de lei credite de angajament, la care se adaugă 10,5 milioane de lei credite bugetare în cadrul rectificării bugetare a Ministerului Culturii.

„Fondurile sunt destinate investiţiilor pentru asigurarea infrastructurii culturale conform OUG 42/2019 privind stabilirea unor măsuri financiare pentru susţinerea desfăşurării programului cultural naţional ‘Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2021’ cu modificările şi completările în vigoare. Astfel, obiective de investiţii precum reconfigurarea clădirii din spital de dermatologie în spaţiu multicultural sau reabilitarea Cinematografului Victoria din Timişoara vor beneficia de posibilitate de angajare a cheltuielilor în anul 2020”, precizează Ministerul Culturii într-o informare cu privire la rectificarea bugetară a instituţiei.

În ceea ce priveşte cheltuielile de capital, bugetul Ministerului Culturii a fost suplimentat cu 2,5 milioane de lei, din care suma de 2,2 milioane lei este destinată exercitării dreptului de preempţiune al statului român pentru imobilul teren în suprafaţă de 2.321 de metri pătraţi subcomponentă a sitului arheologic de la Alba Iulia.

Potrivit sursei citate, un buget de 30 de milioane de lei va fi utilizat pentru:

* acoperirea necesarului de fonduri pentru instituţiile din subordine, urmare a nerealizării veniturilor din cauza restricţiilor impuse pentru diminuarea răspândirii virusului SARS-CoV-2;

* asigurarea fondurilor necesare ca urmare a majorării cu 30% a drepturilor salariale ale persoanelor din cadrul muzeelor de importanţă naţională şi din cadrul Bibliotecii Naţionale a României, începând cu luna august 2020 conform Legii 42/2020;

* înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului;

* cheltuieli de capital pentru finanţarea obiectivelor de investiţii derulate de Muzeul Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’ din Bucureşti, pentru Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi şi pentru Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, din Cluj-Napoca.

De la Titlul 58, „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020”, a fost disponibilizată suma de 52.660 mii lei credite de angajament şi 58.778 mii lei credite bugetare, precizează Ministerul Culturii.

Sumele respective au fost bugetate pentru proiectele/programele aflate în evaluare şi/sau implementare în anul în curs, dar, din cauza declarării stării de urgenţă şi a măsurilor luate ulterior de către Guvern pentru limitarea răspândirii COVID-19, activităţile acestora au fost decalate. Totodată, având în vedere că aceste fonduri au un regim special, ele nu au putut fi utilizate de către Ministerul Culturii pentru alte tipuri de cheltuieli.

„Ministerul Culturii a primit, astfel, un sprijin valoros la această rectificare bugetară, în condiţii destul de vitrege pentru bugetul ţării, care a fost folosit în acest timp pentru implementarea măsurilor necesare diminuării impactului crizei COVID-19 asupra societăţii şi economiei”, se mai arată în comunicat. AGERPRES