Ludovic Orban a declarat că răspunderea deschiderii şcolilor nu este aruncată ”pe umerii” primarilor

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că răspunderea deschiderii şcolilor nu este aruncată ”pe umerii” primarilor şi a menţionat că Guvernul a venit în sprijinul autorităţilor locale, alocând 175 milioane euro.

 

„Nu este adevărat că răspunderea este aruncată pe umerii lor (primarilor – n.r.). Şcolile sunt proprietatea localităţilor. Ele sunt administrate în ceea ce priveşte cheltuieli de investiţii, cheltuieli de materiale şi servicii, din bugetele locale. Noi am venit în sprijinul autorităţilor locale. Am alocat o sumă importantă – 175 milioane de euro. 100 milioane de euro pentru achiziţia de tablete – este vorba de 500.000 de tablete achiziţionate cu aceşti bani (…), 50 milioane de euro pentru echipamente de protecţie – dezinfectant, alte materiale şi 25 de milioane euro pentru alte categorii”, a afirmat Orban, întrebat la Parlament în legătură cu nemulţumirile unor primari privind răspunderea privind deschiderea şcolilor.

El a spus că circuitele din şcoli vor fi stabilite prin ordin al ministerelor Sănătăţii şi Educaţiei.

„Aceste circuite din şcoli vor fi stabilite pe baza ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei care va fi emis cel târziu mâine şi o să cunoască (…) toate regulile. De altfel, noi am şi decis o abordare flexibilă în funcţie de nivelul de răspândire a virusului: deschiderea şcolilor normală cu elevi în clasă pentru sub 1 la 1.000 cazuri cumulate în ultimele 14 zile, între 1 şi 3 formula mixtă, formulă hibridă, jumătate online şi jumătate în clasă şi după aceea se schimbă grupurile şi, evident, online dacă este peste 3”, a explicat Orban.

Premierul a adăugat că deciziile vor fi luate şi de Consiliile de Administraţie ale şcolilor.

„Vor decide Consiliile de Administraţie ale şcolilor, reamintesc că în Consiliile de Administraţie sunt reprezentate autorităţile locale, părinţi, cadre didactice şi pot să participe şi elevii. Direcţiile de sănătate publică sunt instruite astfel încât să stea la dispoziţia managerilor instituţiilor şcolare, să dea toate informaţiile necesare referitoare la protecţia sanitară şi să ajute la luare măsurilor care sunt necesare. De asemenea, inspectoratele şcolare sunt într-un dialog permanent cu autorităţile locale astfel încât deschidem şcoala în cele mai bune condiţii”, a mai spus Orban. AGERPRES