Sanatate

OMS: 90% DINTRE ȚĂRI AU RAPORTAT ÎNTRERUPERI ALE SERVICIILOR ESENȚIALE DE SĂNĂTATE DIN CAUZA PANDEMIEI DE COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat astăzi un prim sondaj indicativ privind impactul COVID-19 asupra sistemelor de sănătate bazat pe rapoarte de 105 țări. Datele colectate din cinci regiuni în perioada martie-iunie 2020 ilustrează faptul că aproape fiecare țară a prezentat perturbări ale serviciilor sale de sănătate, țările cu venituri mici și medii raportând cele mai mari dificultăți. Majoritatea țărilor au raportat că multe servicii de rutină și elective au fost suspendate, în timp ce îngrijirile critice – precum screeningul și tratamentul cancerului și terapia HIV – au observat întreruperi cu risc ridicat în țările cu venituri mici.

„Sondajul atrage atenția asupra fisurilor din sistemele noastre de sănătate, dar servește, de asemenea, la realizarea noilor strategii de îmbunătățire a asigurărilor medicale în timpul pandemiei și nu numai. COVID-19 ar trebui să fie o lecție pentru toate țările că sănătatea nu este o ecuație „fie-fie”. Trebuie să ne pregătim mai bine pentru situații de urgență, dar trebuie să continuăm să investim în sisteme de sănătate care să răspundă pe deplin nevoilor oamenilor pe parcursul vieții”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS

Serviciile afectate, țările respondente au înregistrat, în medie, întreruperi în cazul a 50% dintr-un set de 25 de servicii urmărite. Zonele cele mai frecvent perturbate au inclus imunizarea de rutină – serviciile de informare (70%) și serviciile bazate pe facilități (61%), diagnosticul și tratamentul bolilor netransmisibile (69%), planificarea familială și contracepția (68%), tratamentul psihic tulburări de sănătate (61%), diagnosticarea și tratamentul cancerului (55%).

De asemenea, țările au raportat perturbări în diagnosticarea și tratamentul malariei (46%), detectarea și tratarea cazurilor de tuberculoză (42%) și tratamentul antiretroviral (32%). În timp ce unele domenii ale asistenței medicale, cum ar fi îngrijirea stomatologică și reabilitarea, pot fi suspendate în mod deliberat în conformitate cu protocoalele guvernamentale, se așteaptă ca întreruperea multor alte servicii să aibă efecte nocive asupra sănătății populației pe termen mediu și lung..

Serviciile de urgență au fost perturbate în aproape un sfert din țările respondente. Întreruperile la serviciile de cameră de urgență de 24 de ore, de exemplu, au fost afectate în 22% din țări, transfuziile de sânge urgente au fost perturbate în 23% din țări, chirurgia de urgență a fost afectată în 19% din țări.

Multe țări au început să pună în aplicare unele dintre strategiile recomandate de OMS pentru atenuarea perturbărilor serviciilor medicale, precum triajul pentru identificarea priorităților, trecerea la consultările on-line ale pacienților, modificările practicilor de prescriere și a lanțului de aprovizionare și strategiile de informare a sănătății publice. Cu toate acestea, doar 14% din țări au raportat eliminarea taxelor de utilizare, pe care OMS le recomandă pentru a compensa potențialele dificultăți financiare pentru pacienți.

Sondajul „Evaluarea rapidă a continuității serviciilor esențiale de sănătate în timpul pandemiei COVID-19” a fost realizat în 159 de țări (toate regiunile OMS, cu excepția celor din America). 105 răspunsuri au fost primite (rata de răspuns de 66%) de la funcționarii superiori ai ministerului sănătății care acoperă perioada din martie până în iunie 2020. Scopul sondajului a fost acela de a obține perspective atât despre impactul pandemiei de COVID-19 asupra a 25 de servicii de sănătate esențiale, precum și despre modul în care țările își adaptează strategiile pentru menținerea serviciilor de sănătate esențiale.

Related Articles

Back to top button