Klaus Iohannis a făcut un nou apel pentru respectarea normelor de protecţie sanitară

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut miercuri un nou apel pentru respectarea normelor de protecţie sanitară, în contextul în care s-au înregistrat cifre „îngrijorătoare” în ce priveşte cazurile de infectare cu coronavirus, dar au fost adoptate şi noi măsuri de relaxare.

 

„Astăzi, din păcate, am înregistrat noi cifre îngrijorătoare atât în ceea ce priveşte cazurile noi de infectare, cât mai ales numărul de decese şi persoane internate în secţiile de terapie intensivă. Vreau să transmit condoleanţe familiilor îndurerate de pierderea celor dragi! În contextul unor noi măsuri de relaxare adoptate de la 1 septembrie, precum reluarea activităţilor culturale şi redeschiderea restaurantelor, dar şi apropiata începere a anului şcolar, fac un nou apel: dragi români, continuaţi să fiţi responsabili! Virusul, în absenţa încă a unui vaccin, are o singură barieră, grija fiecăruia pentru propria persoană şi pentru cei din jur”, a afirmat şeful statului, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

El a reiterat importanţa măsurilor de prevenţie, precum purtatul măştii, păstrarea distanţei şi igiena mâinilor, adăugând că acestea sunt „singurele arme” în confruntarea cu noul coronavirus.

„Guvernul, autorităţile statului au luat şi continuă să ia măsurile necesare. Sigur, nu este totul perfect şi pot fi recunoscute şi corectate acele erori. Însă fiecare dintre noi duce singur propria luptă cu pericolul infectării. În toate ţările lumii sistemele de sănătate au fost supuse unei presiuni extreme şi România nu a făcut o excepţie”, a spus Iohannis.

Iohannis a mulţumit cadrelor medicale „pentru devotamentul şi profesionalismul lor” şi a făcut apel la personalul medical, la managerii de spitale şi la Direcţiile de Sănătate Publică să continue munca începută, să se organizeze şi „să menţină dotarea spitalelor la un nivel ridicat” pentru a avea la dispoziţie tot ce este necesar pentru îngrijirea persoanelor bolnave.

Întrebat de ce statisticile din ultimele două săptămâni ale Centrului European pentru Controlul Bolilor situează România pe primul loc, între statele membre UE, în ce priveşte rata mortalităţii cauzate de COVID, preşedintele a reiterat importanţa prevenţiei.

„Da, am discutat, evident, şi în ultimele zile cu ministrul Sănătăţii şi pe tot parcursul pandemiei. Datele sunt îngrijorătoare şi, exact din acest motiv, eu repet la fiecare apariţie publică ca oamenii să aibă grijă să poarte mască, să păstreze distanţa, să se spele pe mâini. (…) Asta cu vina autorităţilor cred că am mai discutat-o şi putem să ne reamintim că noi nu am stat rău la controlul epidemiei până când în Parlament PSD a tărăgănat adoptarea Legii carantinei şi, atunci, ne amintim foarte bine că, din păcate, atunci un număr mare de persoane s-au infectat, fiindcă s-a indus ideea că această boală nu este periculoasă. Acum plătim preţul pentru asta”, a spus Iohannis.

Pe de altă parte, preşedintele s-a arătat convins că se vor asigura măştile de protecţie necesare pentru începerea anului şcolar.

„Înţeleg că s-a început livrarea acestor măşti şi este, evident, responsabilitatea firmei care a contractat să livreze aşa cum s-a angajat. În rest, sigur, sunt detalii pe care le pot explica cei care au încheiat contractul. (…) Cu siguranţă, se găsesc soluţii. Se vor găsi soluţii şi la guvern, se vor găsi şi în administraţiile locale şi înţeleg că deja multe administraţii au început să îşi procure astfel de măşti pentru a le pune la dispoziţia elevilor, respectiv a dascălilor”, a spus şeful statului. AGERPRES