Un nou punct de trecere a frontierei cu Ucraina va fi construit la Siret, aferent autostrăzii A7

Un nou punct de trecere a frontierei cu Ucraina va fi construit la Siret, aferent autostrăzii A7, a declarat, vineri, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur.

El a spus că, în cadrul documentaţiei tehnice întocmite de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru realizarea drumului de viteză Siret – Suceava – Paşcani, prin caietul de sarcini s-a solicitat viitorului prestator realizarea unui nou punct de trecere a frontierei cu Ucraina, iar reprezentanţi ai CNAIR, ai Direcţiei Generale a Vămilor (DGV) din cadrul ANAF şi ai CJ Suceava vor participa la o videoconferinţă pe această temă cu reprezentanţi ai structurilor omologe din ţara vecină.

„Va fi o primă discuţie la nivel de experţi privind înfiinţarea punctului de trecere a frontierei de la Siret aferent autostrăzii A7. Este important, pentru că acest punct de trecere a frontierei este unul ce va trebui conectat cu infrastructura rutieră a ţării vecine şi nu trebuie să uităm că este un punct vamal la intrarea în Uniunea Europeană”, a spus Flutur.

Şeful administraţiei judeţene a precizat că noul punct de trecere a frontierei de pe tronsonul Siret – Suceava al drumului de viteză A7 va trebui inclus în studiul de fezabilitate şi va fi proiectat de asocierea care a câştigat licitaţia organizată de CNAIR.

Preşedintele CJ Suceava anunţa cu două zile în urmă că, săptămâna viitoare, va fi semnat contractul pentru studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic al celei mai mari investiţii în infrastructura rutieră mare a judeţului Suceava, Autostrada A7 Siret – Suceava – Dolhasca – Paşcani – Bucureşti.

În opinia lui Flutur, este important că traseul autostrăzii va trece prin zona oraşului Dolhasca, ceea ce înseamnă dezvoltare pentru această urbe şi creare de locuri de muncă pentru tineri.

„Se dă drumul la o investiţie de circa 2,5 miliarde de euro pe bani europeni. (…) Sunt convins că asta va însemna şi stop emigrărilor şi plecării tinerilor la muncă în străinătate pentru că, pe lângă autostradă, sunt convins că vor apărea zone industrial”, a spus Flutur, adăugând că mandatul următor va fi „al şantierelor de infrastructură mare în judeţul Suceava”.

CNAIR anunţa pe 6 august că a transmis adresele de comunicare a rezultatului procedurii de atribuire a contractelor pentru elaborarea studiilor de fezabilitate şi proiectelor tehnice de execuţie pentru tronsoanele de drum expres Paşcani – Suceava şi Suceava – Siret, la ambele licitaţii ofertantul desemnat câştigător fiind Asocierea SEARCH CORPORATION SRL – EGIS INTERNATIONAL SAS – EGIS ROMANIA SA.

Pentru tronsonul Paşcani – Suceava, în lungime estimată de 61 km, preţul contractului este de 11.721.430,96 lei fără TVA, cu finalizare în 24 de luni.

În cazul celui de-al doilea tronson, cu o lungime estimată la 41 km, contractul a fost licitat cu preţul de 10.092.839,13 lei fără TVA, cu o durată de 24 de luni. AGERPRES