Peste 1.000 de medici intenționează să părăsească sistemul național de sănătate (NHS), deoarece sunt dezamăgiți de gestionarea de către guvern a pandemiei COVID-19 și sunt frustrați de salariile lor, a constatat un nou sondaj, citat de The Guardian.
Medicii intenționează fie să se mute în străinătate, să facă o pauză în carieră, să treacă la spitale private sau să demisioneze pentru a lucra ca locțiitori temporari, pe fondul îngrijorării tot mai mari cu privire la sănătatea mintală și la nivelurile de stres din profesie.
„Medicii NHS au ieșit șifonați din această pandemie”, a spus dr. Samantha Batt-Rawden, președintele Asociației Medicilor din Marea Britanie (DAUK), care a întreprins cercetarea. Numărul mare de medici care spun că vor părăsi NHS în termen de trei ani este „un rechizitoriu șocant pentru eșecul guvernului de a pune în valoare medicii națiunii noastre”, a adăugat ea. Aceștia sunt profesioniști dedicați care și-au riscat viața de nenumărate ori pentru a menține pacienții în NHS în siguranță și am putea fi pe punctul de a-i pierde.
În total, 1.758 de medici din Marea Britanie au răspuns la sondajul online al DAUK.
La întrebarea „unde te vezi lucrând în următorii trei sau trei ani?”, aproape două treimi dintre medici – 1.143 (65%) – au spus că vor părăsi NHS. Această constatare a determinat o nouă îngrijorare cu privire la insuficiența personalului NHS, deoarece serviciul din Anglia are deja locuri vacante pentru 8.278 de medici, conform celor mai recente cifre oficiale.
Cel mai frecvent motiv pentru planificarea renunțării, citat de 74% dintre respondenți, a fost ceea ce DAUK a spus că este lipsa unei creșteri salariale în termeni reali. În timp ce guvernul a anunțat recent o creștere a salariului de 2,8% pentru mulți medici din Anglia, inclusiv consultanți, nu acoperă medicii stagiari sau majoritatea medicilor generaliști.
Alți factori cheie au inclus lipsa echipamentului personal de protecție (65%), interdicția medicilor de a vorbi în mod public (54%), abrogarea promisiunilor făcute personalului NHS în timpul pandemiei, cum ar fi parcarea gratuită (46%) și impactul crizei asupra propriei sănătăți mintale (45%).