Breaking News

MORMINTE VII

În toată Europa școlile care sau deschis la termen au fost nevoite să se închidă aproape imediat. Și în Germania, Franța, Italia, Israel sau chiar Spania școlile au fost imediat închise, din cauza recrudescenței infectărilor cu Covid-19.
Învățământul este pe punctul de a-și schimba caracterul interactive, printr-un învățământ hibrid (în direct și online), astfel încât cele trei scenarii să fie aplicate funcție de realitatea evoluției atacului virusului.
Toată vara s-a vorbit despre cum se va deschide școala. Unele țări mai serioase au sacrificat vacanțele cadrelor didactice pentru organizarea de traning-uri în care profesorilor le-a fost predate această nouă abilitate de a preda online programa școlară.
La noi, doar vorbe, promisiuni, angajamente urmate de mioritica pasare de pisică. De ce să se ocupe ministerul când foarte bine ar putea să rezolve problema administrația locală, pe raza de competență a căreia se află și instituția de învățământ.
În timp ce Europa nu evită să reînchidă școlile în momentul în care virusul atacă din nou în forță populația anumitor regiuni, la noi se discută, se vorbește, se dă vina de la unul la celălalt, încercând să se consume prețiosul timp cu tot felul de jocuri politice, care mai de care mai protecționiste, atât de sensibile în această perioadă a celor mai importante alegeri electorale, cele locale și generale.
Părinții elevilor au decis să fie vizibili, ieșind în stradă, astfel încât protestul lor să fie o temă la ordinea zilei. Să fie un punct de discuție, o forțare a guvernanților de a face totul vizibil, la lumină, de a lua în discuție obiecțiile protestatarilor.
Orice lucru bine făcut, de fapt asumat ca fiind bine făcut, ajunge în cele din urmă să fie un dezastru, un haos din care este practic imposibil să mai ieșim.
Dacă PSD se joacă de-a sancționarea guvernului Orban cu tot felul de fumigene, cred că forța protestului părinților elevilor chemați la școală va avea efectul rostogolitor al bulgărelui de zăpadă, cel care va arunca peste bord întregul guvern dintr-o simplă apăsare.
În afara cifrelor oficiale, aflate sub tutela guvernanților, situația reală devine una paralelă cu ceea ce apare în raportarea zilnică de la ora 13.
Primarul General al Capitalei contrazice această evaluare, acuzând lipsa unui program de testare generală a populației. Pacienții internați în București provin din restul țării și nu aparțin doar Capitalei, dar îngroașă cifra persoanelor internate în spitalele din București, imaginând un posibil focar Covid-19. Deschiderea școlii în București se va face după un ghid realizat de primarii de la sectoare, în coordonarea Primăriei Generale, care și-au luat soarta în mâini, pe fondul apatiei și dezinteresului guvernanților depășiți de situație sau fiind mult mai atenți la mesajele electorale decât la administrarea problemelor Capitalei și a țării. În restul lumii, în special în țările dezvoltate, copiii au mers tot timpul la școală (Suedia, Olanda, Finlanda), nu a existat mască la elevi și nici la profesori în timpul procesului educative, evitându-se distanțarea fizică, cuștile de plexiglas și mai ales socializarea elevilor care devine decisivă comunicării.
Direcţiile de sănătate publică din tară ar trebui să anunţe cum va începe şcoala în fiecare judeţ, în funcţie de bilanţul infectărilor în fiecare localitate.
Galaţiul este primul judeţ din tară în care s-a decis cum vor începe şcolile. Comuna Suhurlui este în scenariul roşu: acolo rata de infectare este de peste 3 cazuri la mia de locuitori, aşa că DSP a decis ca elevii să rămână acasă, să facă doar cursuri online.
În alte patru localităţi din judeţ, şcoală va începe în scenariul galben, adică elevii vor face prin rotaţie ore la scoală si cursuri online. Problema este că în tară au apărut deja focare în scoli, asta desi anul şcolar nici măcar nu a început.
La Suceava, de exemplu, avem patru profesori din două scoli care au fost depistaţi pozitiv. Toţi angajaţii din acele scoli au fost testaţi.
Și de această data dezinformarea și anumite interese ascunse dar cu iz electoral vine să întărească dezamăgirea. Astfel în județul Galați un primar al unei comune bifată să înceapă școala on.line iese și condamnă superficialitatea și minciuna celor care au introdus în lista celor 11 infestați, persoane inexistente sau altele de două ori repetate.
Aceasta este România sălbatică, România pedepsei de a te fi născut aici, printre mormintele vii ale obscurelor interese.
ADI CRISTI