SUA au acuzat China că ‘ameninţă’ şi ‘hărţuieşte’ jurnalişti străini

SUA au acuzat marţi China că ‘ameninţă’ şi ‘hărţuieşte’ jurnalişti străini, după decizia Beijingului de a îngheţa acreditările pentru mass-media americane pe fondul unor tensiuni puternice între cele două ţări, informează AFP.

Administraţia Trump a declanşat ostilităţile în 2020 împotriva mass-media chineze prezente în Statele Unite în numele luptei împotriva restricţiilor cu care se confruntă presa străină în China.

Măsurile în acest sens ale Washingtonului au provocat răspunsuri similare din partea Beijingului. Cele două puteri au procedat în ultimele luni la expulzări reciproce de reporteri.

‘De mai multe decenii, China ameninţă, hărţuieşte şi expulzează jurnalişti americani şi străini’, a denunţat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Morgan Ortagus, citată într-un comunicat al Ambasadei SUA la Beijing.

Ultima divergenţă între cele două puteri pe tema mass-media vizează durata acreditărilor. Washingtonul acordă vize doar pe o durată de 90 de zile pentru jurnalişti chinezi pe teritoriul SUA.

Ca represalii, cel puţin cinci corespondenţi străini de la patru mass-media americane (între care cotidianul Wall Street Journal, postul de televiziune CNN şi agenţia Bloomberg) nu au mai putut să-şi prelungească acreditările, aspect indispensabil pentru a-şi exercita meseria, potrivit Clubului corespondenţilor străini în China (FCCC).

Reporterii vizaţi, nu neapărat de naţionalitate americană, au primit în schimb scrisori oficiale, nişte documente care le permit să continue să trăiască şi să lucreze în China, dar care pot fi oricând revocate.

SUA ‘lucrează neobosit’ pentru a convinge China să le permită jurnaliştilor americani să-şi desfăşoare în condiţii normale activitatea, a asigurat Morgan Ortagus.

Autorităţile chineze au expulzat în primul semestru al anului 2020 un număr record de 17 jurnalişti străini, anulându-le acreditările, potrivit FCCC.

Washingtonul a impus în martie o reducere considerabilă a numărului de chinezi autorizaţi să lucreze pentru mass-media de stat din ţara lor pe teritoriul SUA. De atunci, 60 de jurnalişti chinezi au fost obligaţi să plece din Statele Unite, potrivit Beijingului. AGERPRES