EVENIMENTE COROZIVE

 

„Faptul că a crescut numărul de infectări – o spun clar şi datele statistice arată de ce a crescut numărul de infectări – pentru că o instituţie controlată de PSD, Curtea Constituţională, a luat decizia să lase douăzeci şi ceva de zile Guvernul fără niciun fel de instrument legal pentru a putea opri răspândirea virusului. Şi între momentul deciziei Curţii Constituţionale şi momentul în care a catadicsit majoritatea PSD-istă din Parlament să adopte legea şi să ne dea instrumente, numărul de cazuri a crescut de la sub 400 în săptămâna anterioară până la peste 1200 de cazuri”, a declarat Ludovic Orban sâmbătă după-amiază, la Sighetu Marmaţiei.

Premierul a mai spus că se constată o stopare a creşterii numărului de îmbolnăviri şi chiar o uşoară tendinţă de scădere a acestora, fapt datorat măsurilor luate de către autorităţi.
„Faptul că am reuşit să oprim creşterea, care de regulă este o creştere în progresie geometrică, faptul că de cinci săptămâni reuşim să nu crească numărul de cazuri – dimpotrivă, există săptămâna asta o tendinţă de reducere a numărului de cazuri se datorează faptului că am luat măsuri bune. Vom lua, în continuare măsuri bune” a mai spus Orban.

O astfel de afirmație este pe cât de periculoasă pe atât de inexactă. Un fel de supărare pe sat, de strângere a jucărelelor ieșind din joc, fără însă a pleca acasă. Nu atacul la CCR este vinovatul principal pentru mărirea numărului de cazuri de infestare cu Covid-19, ci pur și simplu lipsa de performanțe a măsurilor pe care Guvernul Orban le-a luat în numele ”celei mai bune guvernări”. Marile bâlbâieli ale guvernaților pot fi considerate esența scăpării din hățuri a pandemiei, într-o libertate pe care nimeni nu vrea să și-o asume, încercându-se să se dea vina pe ceilalți și nicidecum pe cei care au ”pâinea și cuțitul” în mâinile lor.

„Toate măsurile puse în aplicare au fost rezultatul neinspiratelor decizii ale politicienilor care cu greu au reușit sau nu să se coreleze cu sfaturile specialiștilor, acelor specialiști pentru care este mult mai importanță profesiei decât fotografia de grup a factorilor de decizie. Încă mai avem acele reticențe spectaculoase față de cei care medici fiind prefer mai mult conjuncturi omului politic, lăsând în umbră valorile sfaturilor medicale, atâta timp cât decizia politică devine mult mai necesară păstrării pozițiilor la guvernare. Accesul la resurse nu se face de către cei care respectă măsurile sanitare de combatere a coronavirusului, ci pur și simplu doar de cei care dețin puterea, singura cale care îți permite împărțirea resurselor și păstrarea capacității de a administra puterea.

Zbaterea lui Ludovic Orban, în calitatea sa de prim ministru, este o reacție firească și, paradoxal, necesară, atâta timp cât el este un punct de reper în orientarea politică a Opoziției. Prin această necesară poziționare, Opoziția încearcă să transforme punctul de referință în acea verigă slabă, asupra căreia trebuie acționat, trebuie insistat, trebuie aplicată o forță necesară ruperii lanțului.

Nici o acțiune a PSD et.comp., de exemplu, nu este de condamnat, nu poate fi trecută în zona ”dușmanului poporului”. Opoziția își face treaba, mai ales că aceasta are în permanență licitată ”grija față de om”, fără ca să se producă confuzia cu ”grija față de putere”. Drepturile și libertățile cetățenești, spun pesediștii (care continuă să-i stea în gât președintelui Klaus Werner Iohannis), nu pot fi negociate, nu pot să fie scoase pe taraba intereselor politice. Doar legea poate interveni să pună în ordine lucrurile, aparent puse să se adapteze nevoilor de moment ale comunității.

Trebui să recunoaștem, în spirtul  fair play-ului, că nu suntem pregătiți pentru un astfel de atac sanitar. Nici la nivelul pregătirii spitalelor a direcțiilor de sănătate publică, a corpului de specialiști care este în măsură să gestioneze nu doar o epidemiei, cât mai ales, o pandemie care, iată, este de durată, iar viitorul acesteia devine incertă.

Lipsa unui vaccin anticovid-19, a unei linii de tratament sigură provoacă această nesiguranţă care, trebuie să recunoaștem, multiplică spaima și refuzul de a intra într-un dialog eficient cu cadrele medicale.

Responsabilizarea este o stare care operează la timpul prezent, fără amânări succesive, fără încercări de culpabilizare spectaculoase, cu scopul vădit de a da un orizont de timp real tuturor faptelor ce pot fi decontate grijii părintești față de om.

O astfel de frază este valabilă nu numai în lupta împotriva coronavirusului, cât mai ales în susținerea și finalizarea campaniei electorale, eveniment mult mai coroziv decât chiar pandemia.

ADI CRISTI