Mainile catorva concurenti se vad pe tastaturile unor computere, la Campionatul de Jocuri pe Calculator organizat la Romexpo, in Bucuresti, sambata, 30 septembrie 2006. LASZLO MIHALY / MEDIAFAX FOTO

3.150 de unităţi şcolare vor fi conectate la reţeaua de internet

Guvernul a adoptat, joi, un memorandum prin care 3.150 de unităţi şcolare vor fi conectate la reţeaua de internet.

„Tot în vederea îmbunătăţirii accesului atât al elevilor, cât şi al profesorilor la sistemul de învăţământ online, a fost adoptat un memorandum pentru asigurarea conectării la internet a unităţilor de învăţământ preuniversitar. Este vorba de un memorandum prin care toate instituţiile implicate şi furnizorii de servicii vor face toate demersurile şi vor implementa tehnologia necesară pentru a creşte numărul de unităţi şcolare conectate la internet. Astfel, dintr-un număr de 5.882 de unităţi şcolare fără acces la internet în acest moment, potrivit acestui memorandum, în urma implementării măsurilor prevăzute în cadrul acestui memorandum vor fi conectate la reţeaua de internet 3.150 de unităţi şcolare. Practic, mai mult de jumătate din unităţile şcolare care în acest moment nu sunt conectate la reţeaua de internet în baza acestui memorandum şi după aplicarea prevederilor incluse în cadrul acestui act normativ vor putea avea acces la reţeaua de internet”, a declarat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, la finalul şedinţei de Guvern.

În debutul şedinţei Executivului, vicepremierul Raluca Turcan a anunţat că urmează să se întâlnească, joi seara, cu reprezentanţii ANCOM şi ai operatorilor de telefonie mobilă, pentru a discuta despre asigurarea accesului la internet în şcoli.

„Avem o întâlnire cu ANCOM şi operatorii de telefonie mobilă, să vedem, faţă de cele 2.800 de unităţi şcolare care şi-au crescut capacitatea de racordare la fibra optică, să vedem ce mai putem face pentru celelalte, să crească şi puterea de acoperire cu reţea şi, în perspectivă, acoperirea cu fibră optică”, a precizat Turcan.

 

Prim-ministrul Ludovic Orban a adus în discuţie simplificarea procedurilor de autorizare în ceea ce priveşte tragerea de fibră optică sau construcţia de antene.

„Noi trebuie să continuăm planul. Chiar dacă nu o să reuşim să conectăm toate arealurile, noi trebuie să continuăm planul. Inclusiv, trebuie să vedem dacă nu putem simplifica procedurile de autorizare pe tragerea de fibră optică, pentru construcţia de antene şi tot ceea ce este necesar pentru creşterea acoperirii reţelelor de telefonie, astfel încât să asigurăm accesul la internet. Lucrul acesta, normal, trebuia făcut demult, dar asta este. Tot noi va trebui să rezolvăm toate temele acestea, dar vreau să găsim un plan în care să ne mişcăm într-un ritm cât mai rapid posibil”, a spus premierul. AGERPRES