FluxLocal

Autorităţile locale, pregătite pentru debutul noului an şcolar

Autorităţile locale dau asigurări că sunt pregătite pentru debutul în condiţii de siguranţă a noului an şcolar. „Suntem pe ultima sută de metri a pregătirilor pentru începerea în condiții cât mai bune a noului an școlar și fac din nou apel la toți directorii instituțiilor de învățământ preuniversitar și la toate cadrele didactice și nedidactice să ia toate măsurile necesare pentru ca școala să înceapă în condiții cât mai sigure”, a anunţat, sâmbătă, primarul Mihai Chirica, într-o conferinţă desfăşurată la Palatul Roznovanu. Şeful municipalităţii a făcut apel la părinţi să respecte toate măsurile recomandate de specialiști și să își aducă copiii la școală, în condițiile specifice decise de fiecare unitate de învățământ. “Este greu, știu că este o perioadă stresantă, plină de incertitudini, însă educația este prioritară, o necesitate fundamentală atât pentru fiecare dintre copii, cât și pentru societatea românească, în ansamblu!”, a declarat primarul, care a prezentat apoi măsurile pe care autorităţile locale  le-au luat pentru începerea în siguranţă a noului an şcolar. Astfel, Poliția Locală a stabilit un plan de măsuri pentru fluidizarea traficului rutier și asigurarea securității și siguranței elevilor în perimetrul unităților de învățământ. Astfel, în urma diagnozei situației traficului rutier din apropierea unităților de învățământ și a evaluării riscurilor privind securitatea fizică a preșcolarilor și elevilor, precum și pentru evitarea blocajelor în trafic, autorităţile au stabilit locurile în care este necesară prezența polițiștilor locali. Potrivit primarului Mihai Chirica, aceștia vor avea în vederea fluidizarea traficului prin crearea unor spații de parcare ocazionale și acordarea sprijinului necesar pentru părinții și bunicii care își aduc copii sau nepoții la unitățile de învățământ. De asemenea, Poliția Locală va avea în vedere și identificarea societăților comerciale amplasate în apropierea unităților școlare în sensul respectării prevederilor Hotărârii de Guvern 128/1994 privind categoriile de produse care pot fi comercializate minorilor. Echipajele Serviciului Siguranța Circulației vor fi prezente în 20 de zone din proximitatea unităților de învățământ, în zone intens circulate și pe arterele de circulație care converg către acestea. Astfel, împreună cu Biroul Rutier al Poliției Municipale Iași se va acționa în 23 puncte critice pentru traficul rutier și pietonal, la orele de vârf (7.00 – 9.00 și 14.00 – 18.00), după cum urmează:

  1. Tronson Bucium – Podu Roș
  2. tronson șos. Bucium – OMV Petrom
  3. intersecție b-dul Poitiers – șos. Bucium
  4. intersecție șos. Bucium – bd. Socola (Granit)
  5. Rond Podu Roș
  6. Cartier Nicolina
  7. șos. Nicolina – Belvedere
  8. șos. Nicolina – trecere pietoni Pasaj Nicolina
  9. Cartier Galata – Pod de Piatră
  10. str. Pantelimon Halipa – LIDL
  11. intersecție Calea Galata – șos. Iași – Voinești
  12. trecere pietoni Pod Cerna
  13. intersecție bd. Alexandru cel Bun – Piața Alexandru cel Bun (rond 28)
  14. Cartier Cantemir
  15. intersecție bd. Cantemir – str. Decebal
  16. Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” – Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”
  17. Cartier Tudor Vladimirescu – Tătărași
  18. intersecție bd. Tudor Vladimirescu – bd. Primăverii
  19. str. Elena Doamna – Hotel Hampton by Hilton
  20. Zona Centrală
  21. intersecție Târgu Cucu
  22. str. Nicolae Bălcescu – Spitalul „Sf. Spiridon”
  23. str. Vasile Conta – str. Lascăr Catargi
  24. str. General H. M. Berthelot – Spitalul Militar
  25. str. Gavriil Musicescu
  26. intersecție str. Cuza Vodă – str. Arcu
  27. str. I. C. Brătianu
  28. str. Sf. Sava – grădiniță
  29. str. Vasile Alecsandri – PIM Independenței

 

Totodată, Poliția Locală a stabilit și un plan de măsuri pentru siguranța elevilor și personalului didactic în anul şcolar 2020 – 2021. Astfel, angajații municipalității vor veghea inclusiv pentru prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ. “Experiența acumulată pe linia menținerii unui climat de ordine și siguranță în proximitatea unităților școlare a evidențiat faptul că perioadele vulnerabile zilnic sunt reprezentate de sosirea și plecarea elevilor de la școală. În acest context, începând cu data de 14 septembrie, efectivele Poliției Locale vor acționa zilnic, în intervalele orare 7.30 – 08.30, 13.00 – 14.00 și 16.00 – 18.00, în zonele unităților de învățământ repartizate. În afara acestor intervale orare, polițiștii locali vor face patrulări repetate în zonele unităților de învățământ”, a anunţat primarul Mihai Chirica. Conform protocolului de cooperare cu Poliția Municipiului Iași, unitățile de învățământ repartizate Poliției Locale Iași sunt următoarele:

Serviciul Poliție Locală 1

  • Liceul Teoretic „Miron Costin”
  • Liceul Tehnologic Economic de Turism

Serviciul Poliție Locală 2

  • Liceul de Informatică „Grigore Moisil”
  • Liceul cu Program Sportiv

Serviciul Poliție Locală 3

  • Școala Primară „Gheorghe Asachi”
  • Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”

Serviciul Poliție Locală 4

  • Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”
  • Școala Generală „Bogdan Petriceicu Hașdeu”

Serviciul Poliție Locală 5

  • Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”
  • Liceul Tehnologic de Transporturi și de Construcții
  • Colegiul Tehnic „I. C. Ștefănescu”

Serviciul Poliție Locală 6

  • Grupul Școlar „Ion Holban”
  • Școala Gimnazială „Ion Simionescu”

Biroul Protecția Mediului

  • Liceul Tehnologic „Virgil Madgearu”
  • Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun”

Poliţiştii locali care vor desfăşura activităţi în zonele unităţilor şcolare menţionate vor avea în atenţie următoarele aspecte:

– persoanele sau grupurile de persoane care, deşi nu au legătură cu şcolile, sunt prezente în zonele adiacente acestora şi au manifestări agresive sau violente;

– elevi sau cadre didactice interceptate de astfel de persoane şi supuse unor acţiuni violente;

– prevenirea unor altercații între elevi și gestionarea corectă a celor declanșate;

– identificarea unor elevi problemă și monitorizarea acestora;

Având în vedere creșterea numărului de consumatori de droguri și alte substanțe interzise în rândul elevilor, polițiștii locali vor acționa în direcția identificării furnizorilor de astfel de substanțe și monitorizării permanente a elevilor cunoscuți cu astfel de preocupări, în scopul informării organelor competente și prevenirii unor acțiuni menite să compromită ordinea și siguranța publică.

De asemenea, Poliția Locală va asigura monitorizarea afluirii şi defluirii elevilor spre unitățile de învățământ prin intermediul camerelor video de supraveghere stradală (acolo unde posibilităţile tehnice permit acest lucru) şi dirijarea rapidă a unor patrule de ordine publică sau din Serviciul Intervenţie în cazul producerii unor incidente.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Back to top button