La Guvern a avut loc ședința Consiliului național pentru drepturile omului

Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. La Guvern a avut loc astăzi ședința Consiliului național pentru drepturile omului. La evenimentul prezidat de premierul Ion Chicu, a participat întregul Cabinet de miniștri, reprezentanți ai ONG-urilor, precum și șefa oficiului ONU pentru drepturile omului din Republica Moldova, Beatrix Ferenci, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Prim-ministrul a declarat că domeniul drepturilor omului este unul prioritar pe agenda Guvernului. „Azi este Ziua Internațională a democrației. Putem vorbi despre o democrație veritabilă în Republica Moldova atunci când sunt asigurate pe deplin drepturile omului. Dacă în timpurile de până la pandemie vorbeam despre drepturile omului raportându-ne la o anumită categorie de cetățeni, în condițiile actuale vizăm toată populația. Iată de ce lansarea activității acestui Consiliu este vitală. Depunem tot efortul pentru a ne alinia activitățile noastre la standardele internaționale”, a menționat Ion Chicu.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a prezentat „Raportul doi și trei privind Implementarea Convenției ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilități”, care reflectă măsurile întreprinse de stat, până în acest moment, în vederea punerii în practică a Convenției ONU, perfecționării legislației și asigurării respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități pentru îmbunătățirea calității vieții acestora. În acest sens, au fost înregistrate numeroase progrese, printre care: aprobarea Planului național de incluziune socială, ajustarea actelor normative, majorarea alocațiilor și pensiilor de dizabilitate, reglementarea și dezvoltarea mai multor tipuri de servicii sociale, lansarea unor campanii de informare și sensibilizare, au fost dezvoltate servicii pentru victimele violenței, iar pentru copiii cu nevoi speciale au fost deschise centre sociale de zi și oferită asistență personală pentru un număr de 1000 de beneficiari.

La începutul acestui an, Republica Moldova a fost evaluată în cadrul celei de-a 75-a sesiuni a Comitetului ONU privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (CEDAW). Ca urmare a revizuirii celui de-al 6-lea Raport Periodic al Republicii Moldova,  Comitetul a emis observațiile concludente, precum și recomandările pentru o mai bună implementare a prevederilor Convenției.

Printre cele mai importante observații ale Convenției ONU se numără: accesul la justiție, participarea egală la viața politică și publică, angajarea în câmpul muncii, beneficii sociale și economice, sănătate, educație și altele.

În cadrul ședinței, conducerea MSMPS a enumerat acțiunile planificate pentru punerea în aplicare a prevederilor: adoptarea măsurilor speciale pentru accelerarea accesului egal la funcțiile publice, educație și angajare în câmpul muncii pentru femei; ratificarea mai multor tratate internaționale; optimizarea programelor de protecție a femeilor din mediul rural.

În octombrie 2021 țara noastră urmează să prezinte Raportul în contextul celei de-a treia evaluări periodice universale a R. Moldova. Asta presupune o evaluare comprehensivă și multidimensională a statului privind acțiunile întreprinse pentru a îmbunătăți situația în domeniul drepturilor omului conform angajamentelor asumate.

În acest context, șeful Executivului a solicitat membrilor Consiliului implicare plenară în exercițiul de pregătire a Raportului către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, care va demara la începutul anului 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.