Fondul Proprietatea vinde 1,7 miliarde acţiuni existente în OMV Petrom S.A.
Fondul Proprietatea vinde 1,7 miliarde acţiuni existente în OMV Petrom S.A. printr-o ofertă de plasament privat accelerat, veniturile estimate în urma acestei tranzacţii fiind de 561 milioane de lei, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
„Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucureşti, în calitatea sa de Administrator de Investiţii al Fondul Proprietatea SA, („Fondul”), în continuarea anunţului de lansare din data de 15 septembrie 2020, anunţă acordul de a vinde un număr de 1,7 miliarde acţiuni existente în OMV Petrom S.A. („Petrom”) in baza ofertei de plasament privat accelerat („Tranzacţia”)”, se arată în raport.
FP menţionează faptul că, întrucât preţul acţiunilor a fost stabilit la 0,33 lei/acţiune, veniturile brute rezultate din tranzacţie se ridică la 561 milioane lei. Petrom nu va încasa nicio sumă de bani ca urmare a Tranzacţiei.
„Sub rezerva decontării cu succes a Tranzacţiei, participaţia rămasă a Fondului în Petrom este de 6,9973% din capitalul social al acesteia. Citigroup Global Markets Limited şi WOOD & Company Financial Services, A.S. au acţionat în calitate de Joint Bookrunners ai Tranzacţiei”, se mai spune în raport.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep în 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.
OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,011% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, deţine 20,639% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,998%, iar 18,352% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu contribuţii de 30,4 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2019. AGERPRES