Experiența candidatelor-femei în politica din județul Iași

Astăzi, 21.09.2020, începând cu ora 11.00, a avut loc o conferință de presă la care au participat Mioara Camelia Bicsabi – candidată USR PLUS pentru primăria Popești, Mioara Petrescu – candidată USR PLUS pentru primăria Pașcani și Vasilica Cârlescu, candidată USR PLUS pentru primăria Schitu Duca. Alături de ele a fost prezent și Dan Lungu, senator USR de Iași, evenimentul desfășurându-se la sediul cabinetului parlamentar al acestuia. Printre principalele subiecte abordate în timpul conferinței s-au numărat experiența candidatelor-femeie în politica românească, cu precădere în mediul rural și proiectele propuse de candidatele USR PLUS pentru comunele Popești, Pașcani, respectiv Schitu Duca.

Experiența ca femeie în politica românească

În ceea ce privește experiența ca femeie în politica românească, cele trei candidate au punctat câteva dintre cele mai stringente probleme în acest sens, vorbind despre diferențele dintre campaniile duse de bărbați și cele duse de femei. „Experiența de candidat femeie a fost una foarte interesantă. Au existat multe acuzații nefondate, multe cuvinte urâte aruncate pur și simplu pentru că sunt femeie. Cred că totuși la Popești există avantajul de a fi trei candidați femei. Suntem trei femei și trei bărbați, și atunci există cumva o egalitate de șanse, dar batjocora a fost în floare pentru toate femeile. Inițial nu mi-a picat bine, dar după aceea am făcut tot posibilul să nu mă axez pe cuvintele care veneau din direcția respectivă și am încercat să dau răspunsuri elegante, astfel încât momentan s-au liniștit apele”, a declarat Mioara Camelia Bicsabi, candidată USR PLUS pentru primăria Popești.

În același sens, Vasilica Cârlescu, candidată USR PLUS pentru primăria Schitu Duca a ales să vorbească despre modul în care a ajuns să se implice în această luptă politică. „Am deschis filiala USR Schitu Duca în octombrie 2019, convinsă că voi găsi un bărbat puternic care să candideze din partea acestui partid. În martie 2020, am decis să candidez eu pentru că nu am găsit pe altcineva, tuturor le era frică, comuna era terorizată”, a explicat aceasta, menționând că atunci când a pus bazele filialei, nu și-a dorit sub nicio o formă să fie ea cea care va candida pentru primărie.

Mioara Petrescu, candidata USR PLUS pentru primăria Pașcani, spune despre candidatura sa că ar fi fost o surpriză pentru întreg spectrul politic din Pașcani. „Inițial am fost ca o pată de culoare, tolerată și cam atât. Acum, bineînțeles că nu mai sunt un personaj atât de comod deoarece recunosc că sunt o persoană extrem de acidă și spun lucrurilor pe nume. Sunt o femeie puternică, știu ce am de făcut, nu m-am înscris în competiția pentru primărie doar pentru a deveni o persoană și mai cunoscută decât sunt. Știu că am multe de făcut și multe de spus”, a susținut Mioara Petrescu.

„Am vrut ca și aceste candidate să aibă șansă să povestească despre programele lor – pentru că eu sunt convins că programele croite de femei pentru o comunitate sunt ușor diferite față de cele făcute de bărbați, pentru că accentele cad pe etica grijii mai degrabă, așa cum arată și cercetătorii. Mi-am dorit de asemenea ca ele să poată vorbi despre experiența lor de candidat femeie într-o comunitate cu o mentalitate tradiționalistă și, cel mai adesea, într-un mediu predominant masculin. Mă interesează această poveste și din punct de vedere sociologic, și politic, și chiar din perspectiva spiritului USR, care e un partid progresist, care luptă pentru egalitatea de șanse, pentru pormovarea femeii în politică”, a menționat Dan Lungu, senator USR de Iași.

Proiectele politice propuse 

În legătură cu planurile pentru cele trei comune, candidatele au punctat, pe scurt, câteva dintre cele mai mari probleme identificate în comunitățile lor, și modul în care acestea ar putea fi rezolvate. Pe listele celor trei sunt menționate atât lipsa unei infrastructuri, a locurilor de muncă și a mijloacelor de transport, cât și lipsa unei conduceri transparente, care răspunde nevoilor pe care le au cetățenii. „Proiectele prioritare pentru Pașcani sunt extraordinar de multe. Am încercat, de fapt, să fac această prioritizare și nu mi-a fost deloc ușor, dar discutând cu cetățenii – de aproape trei luni de zile suntem zilnic în stradă – am descoperit că ei doresc să aibă o infrastructură, nu doar rutieră, dar și de utilități. O altă prioritate este piața. Noi în Pașcani avem două piețe: una în zona vale, una în zona deal. Consider că o piață agroalimentară asigură și participarea la îmbunătățirea condițiilor de trai a micilor producători. Și ei au nevoie să vină să-și expună marfa, să o vânda”, a declarat Mioara Petrescu, candidată USR PLUS pentru primăria Pașcani.

Una dintre problemele cu care se confruntă Mioara Camelia Bicsabi în comuna Popești este lipsa unui mijloc de transport care să facă legătura directă cu Iașul. Astfel, elevii și navetiștii care trebuie să ajungă în oraș se lovesc de un impediment. „O problemă care îi afectează foarte tare pe părinți este faptul că acum, din cauza pandemiei, copii merg la școală două săptămâni pe lună. Deci, copii care studiază în Iași, de exemplu, ar trebui să plătească cazare pentru o lună întreagă, din moment ce nu există un mijloc de transport, pentru că transportatorii evită să meargă la Popești din cauza drumului foarte, foarte prost”, a menționat Camelia Bicsabi.

În Schitu Duca, principalele interese ale Vasilicăi Cârlescu sunt sunt eliminarea corupției, nepotismului și incompetenței. „Mă voi axa pe atragerea de fonduri europene, voi forma o echipă de profesioniști, pentru că știu că aceasta este singura salvare a comunei noastre. Vreau să redau comuna oamenilor”, a declarat aceasta.