Organizația Mondială a Sănătății atenționează că rabia ucide o persoană la fiecare nouă minute, majoritatea victimelor fiind copii.

Totodată, OMS precizează că rabia poate fi prevenită în proporție de 100 %, prin vaccinare.

Atenționarea OMS vine în contextul în care pe data de 28 septembrie este marcată Ziua Mondială a Rabiei.

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Rabiei se concentrează pe vaccinare şi colaborare. Ea aminteşte de problemele-cheie actuale pe care trebuie să le luăm în considerare pentru eliminarea rabiei: importanţa vaccinării câinilor şi necesitatea unui efort unit din partea tuturor factorilor implicaţi în acest proces.

În fiecare an, echipa Alianţei Mondiale pentru Controlul Rabiei (Global Alliance for Rabies Control – GARC) se reuneşte pentru a alege tema acestei zile, luând în considerare evenimentele semnificative, reperele majore şi nevoile primare pentru finalizarea procesul de eliminare a rabiei, potrivit rabiesalliance.org.

Cea mai mare iniţiativă globală împotriva rabiei, susţinută prin marcarea Zilei mondiale de luptă împotriva rabiei, are ca obiectiv planul pentru eliminarea deceselor umane provocate de rabia transmisă prin muşcătura de câine până în 2030 (câinii reprezentând sursa de virus în 99% dintre decesele umane, potrivit OMS).

Campania este susţinută de expertizele realizate de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură şi Alianţa Globală pentru Controlul Rabiei. Pentru realizarea obiectivului de eradicare a rabiei în următorii 10 ani este necesară o creştere a gradului de conştientizare la nivel global prin campania „End Rabies Now”.

Pentru o colaborare eficientă a fost realizată coaliţia „United Against Rabies”, care a lansat Planul strategic global (Global Strategic Plan). Este necesar ca la nivel internaţional, naţional şi local să existe o colaborare pentru a elimina rabia, ţinând cont de faptul că este o boală care nu cunoaşte graniţe, se menţionează pe același site.

Vaccinarea reprezintă un suport major inclus de Alianţa Mondială pentru Controlul Rabiei, în portofoliul său. Alianţa a susţinut financiar prevenirea a 181.000 de decese umane care ar fi putut fi provocate de rabie, asigurând realizarea procesului de vaccinare. De asemenea, este foarte important să acţionăm direct asupra sursei, prin vaccinarea câinilor, astfel putem împiedica transmiterea bolii, ajungând la eradicarea acesteia, potrivit sursei menţionate.

Decizia Alianţei Mondiale pentru Controlul Rabiei de a stabili această zi a fost luată cu scopul de a informa populaţia despre riscul de îmbolnăvire şi de a oferi informaţii asupra modului de prevenire şi asupra modalităţilor prin care cetăţenii şi instituţiile pot ajuta la eliminarea principalelor surse prin care se poate contacta această boală. În prezent, vaccinurile eficiente în combaterea rabiei sunt printre cele mai importante instrumente care pot fi utilizate pentru a reduce riscul de îmbolnăvire. Rabia este o boală care poate fi 100% prevenită prin informarea şi educarea proprietarilor de animale şi vaccinarea acestor animale. Datorită programelor largi de vaccinare împotriva rabiei, boala este din ce în ce mai rară în ţările dezvoltate, fiind însă mult mai răspândită în statele în curs de dezvoltare. Ţările care s-au angajat în programe de eliminare a rabiei au înregistrat reduceri semnificative, apropiindu-se de eradicarea bolii.