Doar 7,8% din populaţia în vârstă de 30 – 34 de ani care locuieşte în mediul rural are studii superioare
Doar 7,8% din populaţia în vârstă de 30 – 34 de ani care locuieşte în mediul rural are studii superioare, potrivit statisticilor oficiale care arată că drumul de la sat la universitate este ”unul anevoios în România”, susţin reprezentanţii World Vision România.
Potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES, cu totul altfel stau lucrurile în cazul programul „Vreau în clasa a 9-a”, susţinut de World Vision România, unde 70% dintre liceenii din mediul rural parte din program au fost admişi la facultate anul acesta.
„Deşi în ultimele două decenii a crescut semnificativ numărul absolvenţilor din învăţământul universitar, ţara noastră încă se plasează mult sub media europeană în ceea ce priveşte ponderea persoanelor cu studii superioare din totalul populaţiei (26% în 2017, faţă de media UE de 40%). În plus, angajatorii spun că absolvenţii care intră pe piaţa forţei de muncă au competenţe prea teoretice şi că acestora le lipsesc adesea competenţele non-tehnice esenţiale, printre care se numără soluţionarea problemelor, munca în echipă şi comunicarea, conform Raportului de ţară din 2019, realizat de Comisia Europeană”, se menţionează în comunicat.
În programul „Vreau în clasa a 9-a” al Fundaţiei World Vision România au fost înscrişi în acest an şcolar peste 700 de elevi de liceu, dintre care 147 au dat examenul de bacalaureat. După sesiunea de bacalaureat din august, promovabilitatea liceenilor din program a crescut la 94,61%, iar aproape două treimi dintre aceştia au obţinut note peste 8,00, cea mai mare medie fiind de 10 pe linie.
Peste 70% dintre liceenii care au luat examenul de bacalaureat au fost admişi la o formă de învăţământ superior, iar facultăţile la care au fost admişi acoperă o paletă foarte largă: de la Medicină, la Chimie, Psihologie, Politehnică, Informatică, Geografie, Finanţe, Inginerie şi Management în Agricultură, Litere, Sociologie.
World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii.
Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 30 de ani de prezenţă în România, a ajutat peste 560.000 de copii şi adulţi, în aproape 500 de comunităţi din opt judeţe. AGERPRES