Malmkrog, cel mai recent film al lui Cristi Puiu, va avea premiera în România pe 6 noiembrie

„Malmkrog”, cel mai recent film al regizorului Cristi Puiu, va avea premiera în cinematografele din România pe 6 noiembrie, informează un comunicat transmis AGERPRES.

Seria proiecţiilor se deschide cu o vizionare specială dedicată publicul din Bucureşti în cadrul unuia dintre cele mai bine cotate evenimente cinefile ale anului, „Les Films de Cannes a Bucarest”. Proiecţia „Malmkrog” este programată pentru 31 octombrie la Cinema „Elvire Popesco” din Capitală.

„‘Malmkrog’ este prezentat pentru prima dată publicului larg în cinematografele româneşti din toată ţara după un parcurs internaţional remarcabil: filmul a obţinut Premiul pentru cel mai bun regizor în cadrul secţiunii Encounters a prestigiosului Festival Internaţional de Film de la Berlin; a avut premiera pe marile ecrane din Franţa cu o receptare critică favorabilă; a avut parte de proiecţii la Belgrad şi la Sarajevo, iar în septembrie a fost inclus în selecţia oficială a ediţiei New York Film Festival. De asemenea, ‘Malmkrog’ a fost proiectat la Moscova, la începutul lunii octombrie”, precizează sursa citată.

În România, filmul a putut fi văzut până în prezent exclusiv în cadrul unor proiecţii speciale la Festivalul Internaţional de Film Transilvania din Cluj-Napoca şi la Festivalul Independent de Film Anonimul desfăşurat în Delta Dunării, precum şi la Central European Film Festival Timişoara, Este Film Festival Sibiu şi la Noaptea albă a filmului Românesc din Bucureşti.

„Malmkrog” este o coproducţie România, Serbia, Elveţia, Suedia, Bosnia şi Macedonia de Nord.

Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Societăţii Române de Televiziune, Studioului de Creaţie Cinematografică al Ministerului Culturii, Ministerului Culturii din Serbia, Film Center Serbia, Ministerului Culturii şi Sportului de la Sarajevo şi North Macedonia Film Agency.

Cristi Puiu a mai regizat „Marfa şi banii (2001), „Moartea Domnului Lăzărescu” (2005), film câştigător al Premiului Un Certain Regard la Festivalul Internaţional de la Cannes, „Aurora” (2010), „Sieranevada” (2016), propunerea României la Premiile Oscar.

El este considerat deschizătorul de drum al Noului Val în cinematografia românească. A fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor de ambasadorul Franţei în România, Henri Paul, în anul 2011 şi decorat cu Ordinul de Merit în Grad de Cavaler de statul român în 2006. (sursa: www.agerpres.ro)