Șase semne că rinichii tăi sunt în pericol și cele mai bune alimente pentru sănătatea acestor organe vitale. Iată ce îți transmite organismul.
Cele mai bune alimente pentru rinichi și semnele pe care ți le dă organismul că aceste organe vitale sunt în pericol!
Când rinichii tăi nu mai funcționează corespunzător, iată ce semne transmit. La ce simptome trebuie să fii atent.
Corpul nu poate elimina excesul de lichide, de aceea vor apărea umflături în corp și la nivelul feței, edeme, inflamații articulare.
Dificultate la respirație
Dacă organismul are un deficit de oxigen, din cauza numărului redus de celule roșii, care transportă oxigenul în tot corpul.
Durerea
Dacă te doare spatele, mai ales în partea superioară, acesta poate fi un semn de pietre la rinichi și infecții.
Erupții pe piele
Deșeurile acumulate în organism din cauza insuficienței renale pot cauza iritații, prurit, rash pe piele.
Senzație de debusolare
Deficitul de oxigen din creier poate afecta concentrarea și atenția. De aici până la senzația de debusolare nu mai e mult.
Oboseala
Pe măsură ce îți scade nivelul de oxigen din corp, te simți obosit și somnoros aproape tot timpul.
Care sunt cele mai bune alimente pentru sănătatea rinichilor
Ardeiul gras roșu
Ardeiul gras roșu e foarte bun în susținerea sănătății renale, întrucât nu conține mult potasiu. Culoarea și gustul îmbunătățesc mâncarea, aducând și un aport de vitaminele C, B6, A, acid folic și fibre.
Conține minunatul antioxidant denumit licopen, care protejează împotriva anumitor tipuri de cancer. Poți acompania anumite feluri de mâncare cu ardei roșu: ton, pui sau pur și simplu îl poți consuma crud, întrucât este delicios.
Ceapa
Ceapa este foarte bună pentru sănătatea rinichilor, chiar dacă există un impediment, al mirosului. Ea conține flavonoide și quercitină, care previn acumularea grăsimilor în vasele de sânge. Quercitina este un antioxidant valoros, care reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și cancer. Ceapa este bună pentru rinichi și cu un conținut scăzut de potasiu. Conține și crom, care ajută la metabolizarea grăsimilor, proteinelor și a carbohidraților.
Sparanghelul
Aliment ușor, fără calorii multe, dar plin de vitamine: A, K și C. În cadrul unor studii efectuate pe șoareci, sparanghelul s-a dovedit eficient în protejarea funcției renale. Totuși are o valoare destul de mare în ceea ce privește conținutul de potasiu, calciu și fosfor.
Așadar, dacă suferi de boli renale, discută cu medicul tău despre alimentele permise.
Sparanghelul poate fi consumat la cuptor, alături de alte legume ”prietenoase” cu rinichii.
Conopida
Este bună pentru rinichi, superaliment din familia cruciferelor. Bogat în vitamina C, acid folic și fibre. Conține compuși esențiali pentru ficat și neutralizează substanțele toxice din organism.
Căpșuni
Bogate în antioxidanți, vitamina C, mangan și fibre. Au proprietăți antiinflamatorii și anticanceroase și susțin sănătatea inimii și a rinichilor.
(sursa: www.doctorulzilei.ro)