Festivalul Astra Film revine în perioada 16-25 octombrie, cu a doua parte online, după ce prima parte a evenimentului a avut loc în muzeul cu acelaşi nume din Sibiu, şi propune de această dată publicului 41 de documentare, informează un comunicat de presă remis joi AGERPRES.
„Ediţia Open Air a festivalului a întrecut aşteptările tuturor. Dar nu ne-a permis să arătăm întregul program, pentru că vizionarea filmelor în aer liber poate fi făcută doar seara. De aceea am decis să prezentăm online o parte din selecţia Astra Film Festival 2020. Este vorba în special de cele două secţiuni de competiţie şi de un amplu program de industrie. În plus, am pregătit o selecţie din filmele preferate de public la ediţiile anterioare, astfel încât să poată fi văzute de aceia care nu au ajuns să le vadă la Sibiu. Timp de zece zile, va fi cu adevărat festival online, iar cei care vor prinde gustul trebuie să ia în calcul încă de acum să facă o pauză de Netflix”, a declarat directorul fondator Astra Film Festival, Dumitru Budrala.
Dintre aceste filme, 10 concurează în Competiţia „Voci emergente ale documentarului”, iar alte 10 în Competiţia „Europa centrală şi de Est”. În plus, publicul mai poate alege să vadă 10 dintre cele mai apreciate filme ale ediţiei Astra Film Festival 2020 Open Air şi alte 11 filme din Arhiva de aur a Festivalului.
Pentru a viziona online filmele, cinefilii, trebuie să se afle pe teritoriul României. Pentru un film se plătesc 2 euro, iar abonamentul care permite vizionarea întregului program costă 20 euro. Plata se face online.
În Competiţia ‘Voci emergente ale documentarului’ s-au calificat cele mai noi 10 producţii din Germania, SUA-Cehia, Danemarca, Austria, Franţa şi România. Sunt filme ale unor autori tineri, unii chiar la debut, care punctează subiecte dureroase şi experimentează folosirea limbajului cinemaului documentar în abordarea realităţii care ne înconjoară.
În Competiţia ‘Europa Centrală şi de Est’ sunt de asemenea 10 producţii şi coproducţii din Polonia-Belarus-Estonia, Ucraina, Germania, Serbia, Ungaria, Marea Britanie-Kazahstan, Armenia-Franţa şi Rusia. (sursa: www.agerpres.ro)