Vitaminele Specialistii de la medicalnewstoday.com au scris despre cele mai importante vitamine de care are nevoie corpul uman.
In primul rand, medicul stabileste doza de vitamine necesara. Aceasta trebuie stabilita in functie de mai multi factori, cum ar fi varsta, sexul, sanatatea.
In general, pentru Vitamina A DZR este de 800 mcg. Necesarul zilnic de vitamina B1 este de 1,4 mg. Pentru vitamina B2, doza zilnica este de 1,6 mg, iar pentru vitamina B3, 18 mg. Necesarul de vitamina B6 este 2 mg pe zi. Corpul are nevoie de vitamina B12 in cantitate de 1 mcg pe zi. In ceea ce priveste vitamina C, doza zilnica recomandata este de 80 mg. Pentru vitamina D sunt indicate a se administra 5 mcg pe zi. Cantitatea necesara corpului de vitamina E pe zi este de 10 mg, iar de vitamina K este de 2 mg.
esentiale organismului, de unde le procurăm. Fara ele, organismul nu poate functiona corespunzator.
Cele mai importante vitamine sunt impartite in vitamine solubile in apa si solubile in ulei. Spre deosebire de vitaminele hidrosolubile, care sunt eliminate prin urina, vitaminele liposolubile sunt stocate in organism.
Daca organismul nu detine in cantitati suficiente aceste vitamine, sufera dezechilibre, avitaminoze care pot afecta serios sanatatea.
Vitamina A cunoscuta si sub denumirea de retinol. Este o vitamina indispensabila vederii, cresterii, sistemului imunitar, metabolismului hormonilor steroizi.
Surse: ficat, oua, peste gras, lapte integral si lactate nedegresate, fructe si legume verzi, galbene si portocalii. Atentie! Vitamina A se oxideaza la aer si lumina.
Vitamina C sau acid ascorbic. Face parte din categoria vitaminelor solubile in apa si este antiinfectioasa, tonifianta, distruge toxinele si are actiune antioxidanta.
Surse: legume si fructe crude (catina, macese, citrice, patrunjel, cartofi).
Vitamina D sau calciferol. Mai este denumita si vitamina antirahitica si reprezinta un grup de vitamine cu roluri asemanatoare pentru corp. Vitamina D este esentiala in procesul de osificare si favorizeaza absorbtia intestinala a calciului si a fosforului.
Surse: ou, unt, peşte gras – somn, macrou, ficat de cod.
(sursa:www.doctorulzilei.ro)