Ziua Mondiala a Vederii 2020: Apel pentru continuarea vizitelor si tratamentelor la oftalmolog

Cel putin un miliard de persoane au o deficienta a vederii care ar fi putut fi prevenita sau inca nu a fost tratata de un medic oftalmolog*

Peste un miliard de oameni din intreaga lume nu pot vedea bine, pentru ca nu au acces la ochelari si aproximativ 3 din 4 deficiente de vedere sunt evitabile, prin controale periodice la medicul oftalmolog si tratament corespunzator, arata datele oficiale ale Agentiei Internationale pentru Prevenirea Orbirii (IAPB).

De Ziua Mondiala a Vederii, marcata anual in cea de-a doua zi de joi a lunii octombrie, respectiv pe 8 octombrie anul acesta, Alcon Romania se alatura IAPB, comunitatii medicale si pacientilor prin campanii de informare si prin 5.200 de flacoane de lacrimi artificiale oferite catre clinici de oftalmologie, esentiale in ingrijirea sindromului de ochi uscat al pacientilor cu afectiuni oftalmologice, atat inainte cat si dupa operatia de cataracta dar nu numai.

Deficientele de vedere afecteaza calitatea vietii oamenilor, insa prin ingrijire si tratament adecvat, acestia se pot bucura din nou de viata in toate formele si culorile ei.

“In aceasta perioada dificila, avem nevoie mai mult ca oricand sa le transmitem pacientilor ca este important sa isi continue vizitele la medicul oftalmolog si tratamentul. Afectiuni precum miopia, prezbiopia, glaucomul, cataracta sau cele retiniene afecteaza un numar mare de oameni si, netratate, pot avea efecte ireversibile precum orbirea. Persoanele care au nevoie de ingrijiri oculare trebuie sa beneficieze de tratament adecvat si interventii de calitate”, a declarat Prof. Dr. Calin Tataru, Presedinte al Societatii Romane de Cataracta si Chirurgie Refractiva.

Afectiuni cu un impact major asupra calitatii vietii

Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca cel putin 2,2 miliarde de persoane din intreaga lume  au o deficienta a vederii care poate fi tratata sau nu. Dintre acestea, cel putin 1 miliard de persoane au o deficienta a vederii care ar fi putut fi prevenita sau inca nu a fost abordata. In plus, 2,6 miliarde de oameni au miopie, inclusiv 312 milioane de copii cu varsta sub 19 ani.

Milioane de oameni traiesc cu afectiuni oculare la nivel mondial, cu un risc crescut de pierdere a vederii:

  • 196 de milioane de oameni au degenerescenta maculara legata de varsta
  • 146 de milioane de persoane au retinopatie diabetica
  • 76 de milioane de persoane traiesc cu glaucom
  • 2,5 milioane de persoane au Trachoma (trichiaza trahomatoasa)
  • 277 de milioane de oameni sufera de miopie accentuata

https://www.iapb.org/advocate/world-sight-day/

De asemenea, exista inechitati majore in distributia afectiunilor care pot duce la deficiente ale vederii: prevalenta in multe regiuni cu venituri mici si medii este estimata a fi de patru ori mai mare decat in regiunile cu venituri mari. Povara acestor afectiuni tinde sa fie mai mare in zonele rurale si pentru populatiile defavorizate.

Cele mai importante cauze ale deficientelor de vedere si ale pierderii vederii sunt: cataracta (39%), erorile refractive (18%), varsta inaintata (17%), glaucomul (10%). Datorita cresterii accesului la ingrijire si a inovatiei medicale, prevalenta deficientelor de vedere si a orbirii a scazut in ultimii ani. Daca aceasta era in 1990 estimata la 4,58%, in 2015 prevalenta acestor afectiuni era de 3,37%. (sursa: www.jurmed.ro)