Guvernul slovac va interzice de marţi reuniunile cu peste şase persoane

Guvernul slovac va interzice de marţi reuniunile cu peste şase persoane din diferite familii din cauza unei creşteri rapide a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, relatează luni dpa.

Decizia se adaugă unei serii de măsuri dispuse duminică pentru a opri răspândirea virusului, între care restaurantele vor livra de joi mâncare la domiciliu precum şi închiderea completă a piscinelor, saunelor şi sălilor de sport.

Măsurile au declanşat un conflict cu coaliţia guvernamentală între premierul populist-conservator Igor Matovic şi ministrul economiei Richard Sulik, care a părăsit o reuniune a echipei naţionale de criză pentru a decide măsurile.

Sulik, din partidul neoliberal Libertate şi Solidaritate, a criticat de asemenea pe social media răspunsul guvernului, spunând că se iau măsuri care vor afecta economia Slovaciei fără a fi posibil să se apeleze la fapte pentru a le sprijini deciziile.

Datele Ministerului Sănătăţii arată că cele mai multe infecţii apar de fapt la evenimente ca nunţi şi sărbători de familie; nu există date fiabile despre şanse de infectare la locurile de muncă sau în restaurante.

Premierul l-a atacat pe ministrul Sulik luni, apreciind că răspunsurile acestuia sunt ”un sabotaj iresponsabil la măsuri extraordinar de necesare” şi că partidul său are nevoie de ”un lider mai bun”. AGERPRES