Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor merge într-un turneu naţional începând din 17 octombrie

Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor merge într-un turneu naţional începând din 17 octombrie în patru oraşe din ţară – Ploieşti, Slatina, Craiova şi Bucureşti.

Cei doi artişti vor prezenta în concert Integrala sonatelor pentru vioară şi pian de Ludwig van Beethoven.

În primele recitaluri, programate pe 17 octombrie, ora 19,00, în Sala Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, 18 octombrie, ora 19,00, la Centrul cultural „Eugen Ionescu” din Slatina şi 19 octombrie, ora 19,00, în Sala Filarmonicii „Oltenia” din Craiova, vor putea fi ascultate live sonatele pentru vioară şi pian nr. 3 în Mi bemol major, op. 12, nr. 4 în La minor, op. 23 şi nr. 7 în Do minor, op. 30 de Ludwig van Beethoven.

Seria se va încheia pe 20 octombrie, ora 19,00, la Sala Radio, de unde concertul va fi transmis on air şi online pe frecvenţele şi site-urile posturilor Radio România Cultural şi Radio România Muzical.

Violonistul Gabriel Croitoru cântă pe vioara Guarneri del Gesu, supranumită „Catedrala”, care a aparţinut lui George Enescu.

„Am marea bucurie de a fi câştigat în urmă cu mai mulţi ani dreptul de utilizare a viorii ‘Catedrala’, construită de Giuseppe Guarneri, supranumit ‘del Gesu’, care i-a aparţinut Maestrului, aflată astăzi în custodia Muzeului Naţional ‘George Enescu’. Nu cred că există bucurie mai mare decât aceea de a fi parte din viaţa unui instrument de o asemenea valoare, care a trecut în cele trei secole de existenţă prin mâinile foarte multor violonişti de excepţie. Spun de excepţie prin prisma felului în care s-a păstrat acest instrument, ştiut fiind faptul că orice instrument cu corzi trebuie cântat pentru a-şi păstra şi chiar îmbunătăţi calităţile sonore. Lemnul – de provenienţă românească, se pare, din care au fost construite aceste viori, s-a uscat în timp, dar, în acelaşi timp, vibrând odată cu sufletele celor care l-au mânuit de-a lungul anilor, a evoluat. Această vibraţie încă se transmite către cei care vin să ne asculte în sala de concert sau în turneele pe care le-am întreprins în ultimii ani alături de pianistul Horia Mihail. Turneul ‘Vioara lui George Enescu’, devenit deja un brand, a bucurat sufletele multor oameni veniţi să ne asculte poveştile despre instrument, despre lucrările interpretate şi, nu în ultimul rând, despre continuarea tradiţiei pe care George Enescu a deschis-o acum mai bine de un secol, aceea de a aduce alinare, un strop de muzică bună, acolo unde nu ar fi avut acces, adică la sate, prin parcuri şi prin licee”, a declarat Gabriel Croitoru, potrivit unui comunicat. AGERPRES