Klaus Iohannis a declarat că „esenţa democraţiei stă în alegeri libere”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că „esenţa democraţiei stă în alegeri libere”, el subliniind necesitatea continuării vieţii democratice în societate, în contextul organizării alegerilor parlamentare, pe 6 decembrie, pe fondul pandemiei de SARS-CoV-2.

 

„Trebuie să vedem în ce fel de societate vrem să trăim, dacă vrem să trăim într-o societate panicardă, care se ascunde, sau dacă vrem să trăim într-o societate care respectă regulile, dar îşi duce viaţa democratică mai departe. Esenţa democraţiei stă în alegeri, alegeri libere. În măsura în care mandatul acestui Parlament se termină în decembrie, este obligatorie realizarea unor alegeri libere, pentru a avea un nou Parlament, cu puteri depline, iar acest lucru se va întâmpla pe 6 decembrie”, a afirmat şeful statului, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni.

Întrebat de o eventuală amânare a alegerilor parlamentare, preşedintele a spus că a discutat cu experţi, medici, specialişti: „Niciunul nu a reuşit să îmi spună cu mâna pe inimă că în martie va fi mai bine ca în luna decembrie”.

Totodată, Klaus Iohannis a spus că pandemia are aceeaşi evoluţie în întreaga Europă.

„Din păcate, această evoluţie a pandemiei este de observat nu doar la noi, ci în întreaga Europă şi ar fi o scuză foarte ieftină să căutăm un politician sau mai mulţi politicieni vinovaţi. Guvernul şi eu şi alte autorităţi s-au străduit şi se străduiesc în continuare să facă tot ce este posibil pentru a preveni extinderea acestei pandemii la noi în ţară. Rezultatele sunt cele pe care le vedem”, a punctat preşedintele.

Şeful statului a subliniat nevoia de măsuri „mai hotărâte” pentru stoparea pandemiei.

„Nu am ajuns încă într-o situaţie critică în ce priveşte locurile de la terapie intensivă. În continuare se extind aceste facilităţi. Este însă clar că, în acest moment, trebuie să luăm măsuri mai hotărâte dacă vrem să încetinim răspândirea acestei pandemii”, a arătat Klaus Iohannis. AGERPRES