Chişinău, 12 oct. /MOLDPRES/. Premierul Ion Chicu a co-prezidat astăzi, alături de coordonatorul rezident ONU, Simon Springett, cea de-a patra ședință a Comitetului de coordonare a Cadrului de Parteneriat Organizația Națiunilor Unite (ONU) – Republica Moldova pentru Dezvoltare Durabilă 2018-2022. La eveniment au participat membrii Comitetului de coordonare a Cadrului de Parteneriat ONU-RM, precum și reprezentanții agențiilor ONU în țara noastră, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
În cadrul reuniunii au fost trasate progresele realizate în anul 2019 în contextul Cadrului de Parteneriat ONU – Republica Moldova, planurile de lucru comune pentru anul 2020, dar și cele care urmează a fi implementate în contextul Planului de acțiuni pentru răspuns la COVID-19 şi redresare socio-economică.
În cuvântul său de salut, prim-ministrul a subliniat importanța colaborării Guvernului Republicii Moldova cu familia ONU pe diverse domenii, menite să asigurare bunăstarea și respectarea drepturilor omului, consolidarea sistemului de educație și sănătate, promovarea unei economii circulare, protecția mediului și construirea unei societăți incluzive.
„Organizația Națiunilor Unite este unul din principalii parteneri de dezvoltare ai țării noastre. Ne exprimăm gratitudinea pentru asistența valoroasă și de lungă durată acordată Republicii Moldova în vederea avansării pe calea modernizării și implementării agendei de reforme interne asumate de către Guvern”, a declarat Ion Chicu.
Reprezentantul Coordonator ONU, Simon Springett, a trecut în revistă cele mai importante proiecte pe care s-au înregistrat progrese în anul 2019 prin conjugarea eforturilor dintre agențiile ONU și autoritățile responsabile din Republica Moldova. Printre domeniile prioritare în acest sens se numără: guvernanța, drepturile omului și egalitatea de gen; creșterea economică sustenabilă, incluzivă și echitabilă; sustenabilitatea și rezistența mediului; dezvoltarea socială incluzivă și egală; precum și oferirea suportului pentru finalizarea Primului Raport Voluntar Național al RM privind implementarea Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030.
Reprezentanții UNDP, ILO, FAO, UNFPA au prezentat planurile de lucru comune pe aceste domenii pentru 2020 și bugetul estimat pentru punerea în practică a activităților de referință.
Un subiect important de pe agenda discuției a fost Planul de acțiuni ONU pentru răspuns la COVID-19 şi redresare socio-economică. Simon Springett a specificat că documentul conține 99 de proiecte, destinate să ofere sprijin imediat, dar și răspuns socio-economic pe termen lung și de recuperare după această criză pandemică. Valoarea totală a Planului se ridică la peste 100 milioane de dolari.
Șeful Executivului a mulțumit pentru elaborarea Planului și a exprimat deschiderea plenară a Guvernului pentru colaborarea eficientă în vederea implementării proiectelor specificate în acest document. „Datorită acestui Plan, cetăţenii Republicii Moldova, în special cei mai vulnerabili și dezavantajați, vor putea avea acces la servicii de bază, și anume serviciile medicale. Rămânem angajați în cooperarea cu ONU pentru a promova ferm realizarea priorităților naționale în domeniul drepturilor omului, dezvoltării și îmbunătățirii condițiilor de viață ale tuturor cetățenilor țării noastre”, a declarat oficialul. Premierul Chicu și-a exprimat recunoștința și pentru contribuția financiară a agențiilor suedeză și elvețiană pentru implementarea proiectelor în R. Moldova.
Simon Springett a declarat că acest Cadru de parteneriat este unul strategic. Coordonatorul rezident ONU a reiterat interesul organizației pe care o reprezintă de a dezvolta în continuare cooperarea fructuoasă cu țara noastră și a mulțumit Guvernului pentru conlucrarea eficientă pe mai multe dimensiuni.