Chișinăuienii sărbătoresc Hramul orașului

Chişinău, 14 oct. /MOLDPRES/. Locuitorii Chișinăului sărbătoresc astăzi Hramul oraşului, la 584 de ani de la prima atestare documentară a urbei. În această zi, creștinii ortodocşi de stil vechi prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului, transmite MOLDPRES.

Cu această ocazie, Primăria Municipiului Chișinău a pregătit un program de manifestări culturale, care se vor desfășura în toate sectoarele capitalei.

În dimineața zilei, reprezentanți ai administrației publice locale au depus flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Totodată, la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” a fost oficiată Sfânta Liturghie.

Apoi a avut loc inaugurarea sărbătorii ”Hamului orașului Chișinău”.  La eveniment au participat Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Orchestra municipală de muzică populară condusă de Frații Advahov, Capela Corală Academică „Doina”, Eugen Doga, Mihai Ciobanu, „Brio Sonores”, Nicolae Gribincea și formația etnofolclorică ”Plăieșii”.

În Scuarul Catedralei  Mitropolitane Nașterea Domnului a fost vernisată expoziția ”Tezaur folcloric”, expoziții de artă (pictură, artizanat, costume populare, hand made etc). Pe parcursul zilei, la Muzeul de Istorie al Orașului vor fi organizate expoziții panoramice.

La ora 16.00, Instituția Publică Agenția Informațională de Stat MOLDPRES în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău va organiza  în scuarul Catedralei Mitropolitane ”Nașterea Domnului”, vernisajul expoziției tematice de fotografii cu genericul ”Eroii zilelor noastre. Îi ajutăm ca să ne poată ajuta” a maestrului fotograf Mihai Vengher cu cadre medicale în acțiune din secțiile de COVID-19.

Totodată, în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt” va avea loc un recital de muzică clasică și poezie, în cadrul căruia va evolua duetul Iurie Mahovici și Daiana Voronețcaia. Solistă – Ana Cernicova, declamator – Andrei Porubin. Recitaluri de muzică se vor desfășura pe parcursul zilei în diverse locuri.

La ora 19.00, în Scuarul Municipal de Tineret de pe strada Petru Zadnipru 3/2 va fi proiectat un film documentar în aer liber. De asemenea, au fost organizate iarmaroacele ECO amplasate în fiecare sector al Chișinăului. Între orele 20.00-21.30, pe Aleea ”Mircea cel Bătrân” va avea loc tabloul literar-muzical ”Chișinău – casa sufletelor noastre…”, în cadrul căruia va evolua Ansamblul etnofolclor ”Plăieșii”, condus de Nicolae Gribincea.

Toate manifestările vor fi organizate cu respectarea măsurilor de protecție.

Pe 14 octombrie este sărbătorit hramul în mai multe localități din ţară. Potrivit bisericii ortodoxe, Minunea Acoperământului Maicii Domnului s-a petrecut în Biserica Vlaherne din Constantinopol, în timpul împăratului Leon al VI-lea cel Înțelept (886-912). Maica Domnului a apărut în timpul unei privegheri de toată noaptea, înconjurată de sfinți, rugându-se lui Dumnezeu pentru neamul omenesc.