Premierul a evaluat proiectele de infrastructură ale satului Gribova din raionul Drochia

În cadrul vizitei de lucru în nordul țării, prim-ministrul Ion Chicu a evaluat astăzi rezultatul implementării mai multor proiecte de infrastructură a drumurilor, aprovizionării cu apă, dar și activitatea unor întreprinderi în curs de dezvoltare din satul Gribova, raionul Drochia, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

„Viziunea noastră este să cheltuim banii publici în infrastructură. Fără reparația drumurilor, asigurarea cu apă potabilă și alte necesități prioritare – nu avem nici o șansă să menținem oamenii în zonele rurale și să dezvoltăm aceste regiuni. Mă bucur să văd aici progrese, inclusiv în aprovizionarea cu apă”, a spus Ion Chicu, după ce a vizitat stația de epurare din satul Gribova.

Aceasta a fost dată recent în exploatare și are o capacitate de conectare la 250 de gospodării. În perioada imediat următoare vor fi conectate școala, punctul medical, grădinița și 50 de familii. Costurile în sumă de 9 milioane de lei au fost finanțate de FEN, care au inclus și construcția parțială a rețelelor de apeduct din localitate. „Stația este funcțională, dar necesită extinsă și vom veni cu aportul financiar respectiv din Fondul Ecologic Național. De asemenea, am notat necesitatea autorităților locale de suport în amenajarea infrastructurii de canalizare”, a mai adăugat Ion Chicu.

Alt obiectiv vizitat de prim-ministru este moara din localitate, care activează al treilea an consecutiv. Datorită unor investiții private, în sumă totală de 1,4 milioane de lei, agentul economic a instalat utilaje moderne de procesare și prelucrare, inclusiv cu ajutorul unui grant finanțat de FNDR și Programul European de Vecinătate. Întreprinderea oferă locuri de muncă pentru cel puțin 18 localnici. Prim-ministrul s-a interesat despre planurile de dezvoltare a investitorului și ce dificultăți confruntă.

De asemenea, Ion Chicu a evaluat realizarea lucrărilor de reabilitare a drumurilor din localitate. În prezent, se repară câteva sectoare pe o lungime totală de 2,8 km de drum, în variantă albă. Costul lucrărilor este de 1,1 milioane de lei. „Lucrările merg conform graficului, drumarii ne asigură că timp de o săptămână vor finaliza lucrările de reparație”, a menționat prim-ministrul Chicu.

Ulterior, șeful Executivului a avut o discuție cu conducerea raionului, consilierii locali ai satului Gribova, dar și unii antreprenori, medici și pedagogi din localitate. Prim-ministrul s-a documentat despre situația și necesitățile în regiune, fiind accentuată importanța dotării punctului medical cu un aparat biochimic, necesitatea revizuirii legislației privind statele de personal în școli, dar și acordarea suportului pentru azilul de bătrâni din regiune. De asemenea, participanții au făcut un schimb de opinii despre proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor, dar și situația precară din agricultură și viziunile Guvernului de remediere a riscurilor.

Sursă foto: Guvern