Trei noi focare de COVID-19 la Iaşi. Două la spitale şi unul la o casă de bătrâni

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi a anunţat sâmbătă, 24 octombrie, apariţia a trei noi focare de COVID-19 în judeţ, două dintre acestea la unităţi medicale. Este vorba despre Spitalul Clinic de Urgenţe „Sfântul Spiridon” – Unitatea de Transfuzii Sanguine, unde în urma testelor, cinci cadre medicale au fost depistate pozitiv cu noul coronavirus  Cazurile confirmate au fost izolate la domiciliu şi s-a dispus dezinfecția spațiilor unității şi reinstruirea personalului privind regulile de igienă personală și portul echipamentului de protecție. Anchetă este în desfășurare. Cel de-al doilea focar s-a înregistrat la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” – Laboratorul de analize emdicale, unde, la fel, cinci cadre medicale au fost confirmnate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2. La fel ca la prmul focar, d ela Spitalul „Sfântul Spiridon”, şi aici cazurile confirmate au fost izolate la domiciliu şi s-a dispus dezinfecția spațiilor unității. A fost efectuată reinstruirea personalului privind regulile de igienă personală și portul echipamentului de protecție, anchet fiind în desfășurare. Cel de-al treilea focar de COVID-19 anunţat de Direcţia de Sănătate Publică a fost înregistrat la Casa de bătrâni şi bolnavi „Papa Ioan Paul al II-lea”, în urma testelor, 62 de persoane, din care 37 de beneficiari şi 26 de salariaţi, fiind confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus. Potrivit DSP Iaşi, toate cazurile confirmate (salariaţi şi beneficiari) sunt izolate în centru. În altă ordine de idei, Direcţia de Sănătate Publică informează cu privire la actualizarea numărului de persoane confirmate cu noul coronavirus în cadrul a doua focare de COVID-19 din judeţul Iaşi, după cum urmează:

  • Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii „Sfânta Maria” au fost confirmate cu noul coronavirus încă patru cadre medicale. În cazul acestui focar, iniţial au fost confirmate cu noul coronavirus 23 de cadre medicale. Măsuri:    izolarea cazurilor confirmate la domiciliu şi dezinfecţia spaţiilor unităţii. Reinstruirea personalului privind regulile de igienă personală şi portul echipamentului de protecţie. Anchetă este în desfăşurare.
  • Institutul de Psihiatrie „Socola” – Laborator analize medicale – a fost confirmat cu noul coronavirus încă un salariat. ÎIn cazul acestui focar, iniţial au fost confirmaţi cu noul coronavirus şapte salariaţi. Măsuri: în data de 23.10.2020 s-a confirmat un caz la o asistentă medicală, care ulterior a fost evaluata şi izolata la domiciliu. S-a efectuat dezinfecţia spaţiilor. (E.M.)