Breaking News

Ambasada României în Republica Moldova a reacţionat luni la atacurile misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse la Chişinău

Ambasada României în Republica Moldova a reacţionat luni la atacurile misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse la Chişinău, subliniind că „transformarea memoriei militarilor căzuţi la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtaşi”.

„Nu dorim să ne lăsăm atraşi în polemici lansate provocator în spaţiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova”, menţionează Ambasada României la Chişinău într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„România are o abordare europeană atât din punct de vedere ştiinţific în ceea ce priveşte studiul, înţelegerea şi predarea istoriei, cât şi din punctul de vedere al asumării şi condamnării publice a ororilor trecutului şi este apreciată la nivel european şi internaţional pentru demersurile numeroase şi concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educaţie şi cercetare privind Holocaustul şi comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în legislaţia română a definiţiei de lucru a antisemitismului, convenită în cadrul Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în timpul preşedinţiei române a acestei organizaţii”, subliniază ambasada.

Precizările intervin după ce Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova a difuzat la 25 octombrie un comunicat, postat şi pe pagina sa de Facebook, în care se arată „nedumerită” de declaraţiile Ambasadei României despre ”soldaţii care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică” ai regimului Antonescu. ”Asigurările oficialilor de la Bucureşti care solicită păstrarea ‘memoriei eterne a eroilor’ sună, sincer, cinic”, se spune, între altele, în comunicatul difuzat de serviciul de presă al Ambasadei Rusiei la Chişinău.

Această reacţie a Ambasadei ruse a survenit după ce la 23 octombrie Ambasada României în Republica Moldova a organizat la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localităţii Mana, raionul Orhei, o serie de activităţi dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române. Ambasadorul Daniel Ioniţă a precizat în discursul susţinut cu această ocazie că „ostaşii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea ţării, pentru dreptate şi libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut şi Nistru, care a aparţinut României ca urmare a actului măreţ de la 1 decembrie 1918 şi care a fost ruptă din trupul ţării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”. La rândul său, ataşatul militar, aero şi naval al României în Republica Moldova, col. Cristi Ladaniuc, a subliniat că în Cimitirul de Onoare „odihnesc 16 Eroi Români din cadrul Regimentului 32 Dorobanţi, căzuţi eroic la datorie, în data de 14 iulie 1941, în urma luptelor purtate în Zona Văii Mana, pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică, consecinţă a pactului Ribbentrop-Molotov”, menţionând că „sacrificiul suprem al Eroilor care-şi dorm somnul de veci în acest loc nu va fi uitat niciodată, iar memoria acestora va fi cinstită mereu”, conform paginii de Facebook a Ambasadei României în Republica Moldova.

Potrivit Deschide.md, şi Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (al preşedintelui Igor Dodon) l-a acuzat pe ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, că „a insultat grosolan memoria tuturor victimelor regimului de ocupaţie din 1941-1944 de pe teritoriul Moldovei”.AGERPRES