CARE PE CARE, ULTIMUL RĂSPUNS

Trebuie să fim convinși că nu mai putem glumi cu Covid-19! Virusul acesta nu știe de glumă, nu știe de ignoranța unora sau de fariseismul altora. Când te prinde, cum te întinde pe pat! Ești căutat pe la ATI, făcând tot posibilul să-ți chemi preotul să te împărtășească. Într-o astfel de situație totul este prea târziu: pentru regret, pentru deșteptare, pentru a încerca să te trezești, din prostie, nesimțire, ignoranţă. Atunci când crezi că ai reușit, în urechi mai auzi câteva accente din Aliluia! – neștiind ce se întâmplă cu trupul tău rămas acolo jos, în timp ce sufletul tău își începe marea rătăcire prin cele nouă ceruri.
Pe pământ ne întâlnim, fără a ne panica, dar plini de dezamăgire peste dezamăgire, cu al doilea val de pandemie care de această data ne atacă frontal, lovindu-ne peste degete și peste buzele scăpate de sub mască. Loviturile Covid-19 încep să fie decisive, să-i surprindă pe picior greșit și pe cei care au crezut că importanța funcție îi poate proteja, având funcția de mască.
Președintele Poloniei, Andrzej Duda, s-a infectat cu noul coronavirus. Șeful statului polonez a vizitat stadionul național din Varșovia, care a fost transformat în spital temporar Covid-19. Guvernul a impus carantina parțială în toată țara. Duda, în vârstă de 48 de ani, a fost testat pozitiv. Starea sa de sănătate este bună, au precizat reprezentanții Administrației Prezidențiale.
Guvernul din Polonia a impus o carantină parțială în toată țara după explozia infectărilor. Masca a devenit obligatorie și în spațiile deschise, iar școlile primare s-au închis, cu excepţia primilor trei ani, pentru ceilalţi elevi şi pentru studenţi activitatea urmând să se desfăşoare online.
Persoanelor de peste 70 de ani li s-a recomandat să rămână acasă. Autoritățile au anunțat înființarea unui ”Corp de sprijin pentru seniori”, format din voluntari care vor ajuta vârstnicii să se aprovizioneze.
Restaurantele, cafenelele şi barurile pot vinde produse numai pentru consumaţie la domiciliu, iar piscinele şi cluburile sportive au fost închise. Adunările au fost limitate la maximum cinci persoane, nunțile au fost interzise, fiind restrâns și numărul persoanelor care se pot afla în același timp în magazine, mijloacele de transport public şi biserici.
Bilanțul epidemiei din Polonia a ajuns la 228.318 cazuri de Covid-19 și 4.172 decese. Din totalul pacienților infectați, 851 se află la Terapie Intensivă. Rata de infectare din țară raportată la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni se apropie de 300, ajungând la 271,5, iar rata de mortalitate este deja de 3 la 100.000 de locuitori, potrivit Centrului European al Controlului și Prevenirii Bolilor.
Am mers atât de departe cu această relatare despre impactul pe care continua să-l aibă noul coronavirus în Polonia, pentru că se observă o similitudine perfectă cu ceea ce se întâmplă în România.
În România, comportamentul instituțiilor sanitare a ajuns să fie diferită, funcție de managementul conducătorilor, de inspirația specialiștilor, atâta timp cât încă nu se cunoaște un tratament standard care trebuie aplicat tratării acestei boli încă nedescoperite. Astfel,
peste 98% dintre bolnavii infectaţi cu SARS-CoV-2, internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj Napoca au fost vindecaţi, aşa cum arata o analiza a Ministerului Sănătăţii.
Dintre cei 3.600 de bolnavi COVID, 64 şi-au pierdut viaţa din martie pana acum, rata mortalităţii fiind de 1.8%. Comparativ, la nivelul întregii Românii, 3,1% dintre cei infectaţi de la începutul pandemiei au pierdut lupta cu virusul.
Conform raportului Ministerului Sănătăţii, Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca are cea mai mare rata de vindecare a bolnavilor de COVID, de la începutul pandemiei.
„Secretul este ca, in spatele terapiei intensive, sa fie o munca susţinută in aşa fel încât pacienţii sa nu ajungă la terapie, sa nu trebuiască sa ajungă la terapie intensiva si acest lucru se face pe secţiile obişnuite”, spune Ioan Mureşan, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Cluj-Napoca.
Toate paturile din cadrul spitalului au fost echipate cu aparate de oxigen, iar personalul medical a supravegheat permanent starea pacienţilor.
„Sunt asigurate cu oxigen si vacuum, la doua stocatoare care funcţionează incontinuu, de mare capacitate. Am pregătit asistenţii pe terapie intensiva ca sub coordonarea medicilor de terapie intensiva să poată realiza pe secţiile obişnuite oxigeno-terapie si ventilaţie noninvazivă, astfel încât pacienţii ajung pe secţia de terapie doar cu forme severe si critice”, a mai spus Ioan Mureşan.
Chiar dacă, trebuie să recunoaștem, suntem o planetă (și nu doar o țară) chinuită de lipsa unui vaccin sau de lipsa unui tratament specific pentru Covid-19, nu putem ignora lupta, nu putem să ne facem că nu se întâmplă nimic cu noi, cei care suntem în linia întâi, oriunde s-ar afla aceasta. Tot ce mișcă în jurul nostru face parte din noi, cei rămași să păzim viața, fie și cu ultima noastră suflare!
Virusul există, noi existăm, care pe care rămâne ultimul răspuns.
ADI CRISTI