Puternicul taifun Molave a lovit peste noapte partea sudică a insulei Luzon din Arhipelagul Filipine

Puternicul taifun Molave a lovit peste noapte partea sudică a insulei Luzon din Arhipelagul Filipine aducând ploi torenţiale şi vânturi puternice care au dus la întreruperea alimentării cu energie electrică. Doisprezece pescari au fost daţi dispăruţi, transmite luni Reuters.

Taifunul Molave, o furtună cu viteza vântului de 125 km/oră şi intensificări de până la 150 km/oră, a provocat inundaţii şi evacuarea a zeci de mii de filipinezi.

Deocamdată nu există informaţii despre eventuale victime, însă, potrivit autorităţilor, 12 pescari din provincia Catanduanes (coasta de est a Filipinelor) nu s-au mai întors de pe mare.

„Sunt dispăruţi de 24 de ore. Trebuiau să se întoarcă acasă de ieri, dinainte de prânz”, conform unui reprezentant al Apărării Civile din Filipine.

Molave, cel de-al 17-lea taifun care loveşte Filipinele în acest an, îi urmează furtunii tropicale Saudel, care a produs inundaţii pe suprafeţe întinse în provincia Quezon din regiunea Calabarzon, la sud-est de capitala Manila.

În provincia Albay, 15.000 de persoane evacuate s-au putut întoarce la gospodăriile lor, însă multe zone au rămas inundate şi fără curent electric, potrivit guvernatorului Alfrancis Bichara.

Circa jumătate din populaţia de 107 milioane de locuitori a Filipinelor trăieşte în regiunea Luzon. Filipinele sunt lovite în medie de 20 de furtuni tropicale pe an.

Taifunul Molave urmează să părăsească Filipinele marţi dimineaţă îndreptându-se spre Vietnam, unde premierul Nguyen Xuan Phuc a emis deja avertizări către populaţie.

Provinciile vietnameze aflate în calea taifunului trebuie să fie pregătire să poată evacua, în caz de nevoie, circa 1,3 milioane de persoane, conform premierului vietnamez. AGERPRES