Facultatea de Educație Fizică și Sport (FEFS) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a organizat luni, 26 octombrie 2020, evenimentul de lansare a proiectului „Happy bones”, cofinanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+. La eveniment au participat prof. univ. dr. Beatrice Aurelia ABĂLAŞEI, decanul FEFS, profesori de educație fizică, instructori de fitness, medici și directorii centrelor de pentru persoane vârstnice „Vovidenia” și „Sf. Parascheva”.

„Proiectul reunește cinci țări într-un consorțiu și într-o echipă interdisciplianară care se va centra pe nevoile comunității. Prin acest parteneriat, facultatea dezvoltă un protocol intervențional, de cercetare-dezvoltare care va genera un portofoliu de instrumente (know-how inovativ) privind îmbunătățirea calității vieții.”, a declarat prof. univ. dr. Beatrice Aurelia ABĂLAŞEI, decanul Facultăți de Educație Fizică și Sport.

Proiectul „Happy bones” promovează activitatea fizică pentru femeile cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani, oferind un protocol inovator de exerciții fizice care să le implice într-o activitate fizică moderată și, în consecință, să consolideze resursele personale și, mai ales, să realizeze o activitate fizică necesară sănătății.

Unul dintre obietivele proiectului îl reprezintă dezvoltarea și promovarea unui protocol inovator de exerciții specific osteoporozei pentru femeile sedentare osteopenice / osteoporotice, cu vârste cuprinse între 50-65 de ani pentru a le implica într-un program de exerciții moderat și, în consecință, pentru a-și crește calitatea vieții (în termeni fiziologici și psihologici). De asemenea, proiectul își propune pregătirea profesorilor și experților în educație fizică, cu abilități specifice în țările partenere, pentru a standardiza protocolul de exerciții care să prevină osteoporoza și a-l face transferabil și reproductibil. Activitățile din cadrul proiectului se vor focaliza pe modificarea comportamentului motric, în relație cu starea de sănătate.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este partener în cadrul proiectului „Happy bones”, alături de instituții de prestigiu din străinătate: Università degli Studi di Roma Foro Italico (Italia), Istituto per lo Sviluppo Socio Economico – ISES (Italia), Bulgarian Sports Development Association – BSDA, Bulgaria, Gazi University – GU, Turcia, Fundació Salut i Envelliment UAB – FSIE, Spania.

Bugetul total al proiectului este de 298.943 de euro, iar durata de implementare este de 24 de luni.