Ministrul Sănătății, dr. Nelu Tătaru, a tras un semnal de alarmă privind transmiterea virusului SARS-CoV-2. Potrivit acestuia, transportul în comun  de navetişti şi evenimentele private sunt locurile cele mai importante unde se produce infectarea.

„Noi avem o transmitere. Focarele se dezvoltă apoi în comunitate, în transmitere liberă. Sunt locuri unde se produce infectarea – și, din evaluările noastre, sunt evenimente private, transportul în comun de navetiști sunt cele mai importante – și sunt locuri unde se fac focarele, unde merg acești oameni care coboară din acele autobuze, acei oameni care se întorc de la acele evenimente”, a spus oficialul la un post de televiziune.

Dr. Nelu Tătaru a subliniat că problema intervine acolo unde oamenii din locurile menţionate mai sus nu poartă mască de protecţie şi nici nu respectă distanţa fizică recomandată. „Aici intervine partea a doua, în care cineva trebuie să verifice aceste lucruri, iar conform Legii 55, avem Poliţie, Poliţie locală, Jandarmi, DSU şi Pompieri”, a afirmat el.

 

NELU TĂTARU: SPERĂM CA PÂNĂ LA FINALUL LUNII SĂ AVEM ÎNCĂ 200 DE LOCURI LA ATI

 

”Noi am plecat la început cu spitalele suport Covid, cele 226 de spitale, cu Terapie Intensivă în care aveam 740 de paturi complet utilate. În acest moment suntem spre 1.200 de paturi complet utilate (…) Sperăm ca până la sfârşitul lunii să avem încă 200 de paturi să putem merge strict pe suport Covid”, a declarat ministrul Sănătății la un alt post de televiziune.

Întrebat în cât timp se vor ocupa locurile de la ATI, Tătaru a răspuns: ”Depinde de numărul de cazuri de la o zi la alta şi de numărul de cazuri grave de la o zi la alta. Avem acel procent de, să spunem 3-5%, care  merg în terapie intensivă. Noi trebuie să ştim că aceste paturi de Terapie Intensivă care se completează cu tot ce însemană patologie severă, critică, se eliberează prin vindecare sau prin deces. Cred că aceste lucruri pe care noi le socotim, medical vorbind, ar trebui să le înţeleagă şi cei din prespital care ar trebui să respecte nişte reguli. Ei, de acolo, sunt cazurile grave şi dificile cu care corpul medical se luptă în acest moment”.