Focar de COVID-19 la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul “Sf. Spiridon”

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi a anunţat marţi, 3 noiembrie, apariţia a două noi focare de COVID-19, la o unitate medicală şi, respectiv, la un centru de servicii sociale. În primul caz este vorba despre Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sfântul Spiridon” – Unitatea de Primiri Urgenţe, unde zece cadre medicale au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2. Potrivit reprezentanţilor DSP,   cadrele medicale pozitive sunt contacţi ai unor pacienţi pozitivi. Pozitivii au fost izolaţi la domiciliu, iar contacţii direcţi plasaţi în carantină. Ancheta rămâne deschisă. Cel de-al doilea focar de COVID-19 a fost înregistrat la Centrul de Servicii Sociale „Sfântul Andrei” din Iaşi, unde în urma testărilor, patru salariaţi au fost confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus. Persoanele  pozitive au fost  au fost izolate la domiciliu, iar contacţii direcţi plasaţi în carantină, ancheta fiind în desfăşurare. În altă ordine de idei, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a actualizat numărul de persoane confirmate cu noul coronavirus în cadrul a patru focare de COVID-19 din judeţ, după cum urmează:

  1. INSTITUTUL DE PSIHIATRIE SOCOLA IAŞI – Secţia Psihiatrie V Acuţi – a fost confirmat cu COVID-19 încă cadru medical.

În cazul acestui focar, iniţial au fost confirmati cu noul coronavirus 11 pacienţi. Măsuri: Fiind simptomatic, un asistent medical a fost testat şi depistat pozitiv. S-au aplicat toate măsurile de izolare şi carantinare. Ancheta rămâne în derulare.

 

  1. SPITALUL JUDEŢEAN DE URGENŢĂ ”SF. Spiridon” – Sectia Chirurgie Plastică – au fost confirmate cu COVID-19 încă zece cadre medicale.

În cazul acestui focar, iniţial au fost confirmate pozitiv 6 cadre medicale.

Măsuri: Persoanele confirmate au fost izolate la domiciliu şi contacţii direcţi au primit decizii de carantină. Anchetă în desfăşurare.

 

  1. INSTITUTUL DE PSIHIATRIE SOCOLA IAŞI – Secţia Îngrijiri Paliative 9 cronici – au fost confirmate cu noul coronavirus încă opt persoane (şapte cadre medicale şi un pacient).

În cazul acestui focar, iniţial au fost confirmate pozitiv 14 persoane (trei cadre medicale şi 11 pacienţi).

Măsuri: La retestare, s-au mai pozitivat şapte cadre medicale şi un pacient. Pacienţii confirmati  sunt izolaţi în spital şi monitorizaţi. Cadrele medicale sunt izolate la domiciliu şi monitorizate de medicii de familie.Anchetă este în desfăşurare.

 

  1. CENTRUL DE SERVICII SOCIALE BUCIUM – a fost confirmat cu COVID-19 încă un salariat.

În cazul acestui focar, iniţial au fost confirmati cu COVID-19, şapte persoane (trei salariaţi şi patru beneficiari).

Măsuri: La retestarea personalului a mai fost depistat pozitiv un educator. S-a efectuat igienizarea şi dezinfecţia spaţiilor unităţii. A avut loc reinstruirea personalului privind regulile de igienă personală şi portul echipamentului de protecţie. (E.M.)