Şerban Nicolae: Organizarea alegerilor oricând înainte de 20 martie reprezintă ”alegeri la termen”, potrivit Constituţiei

Organizarea alegerilor oricând înainte de 20 martie reprezintă ”alegeri la termen”, potrivit Constituţiei, a afirmat marţi senatorul Şerban Nicolae, care a solicitat în numele Partidului Ecologist Român suspendarea procesului electoral din 6 decembrie.

„Noi cerem la modul imperativ şi ferm, tuturor factorilor decidenţi, începând cu Klaus Werner Iohannis, continuând cu Ludovic Orban, cu liderii partidelor parlamentare, un consens cu privire la organizarea alegerilor în prima parte a anului 2021. Potrivit Constituţiei, organizarea alegerilor parlamentare oricând înainte de 20 martie 2021 reprezintă alegeri la termen, nu reprezintă amânare, nu reprezintă prelungirea mandatelor actualilor parlamentari. Oricând trei luni de la 21 decembrie, data când a început mandatul actualului Parlament – 21 martie.. (…) În aceste condiţii, partidele parlamentare, împreună cu preşedintele României şi cu Guvernul au obligaţia faţă de români să pună pe primul plan viaţa şi sănătatea oamenilor, nu interesele lor de a ajunge în Parlament, astfel încât data alegerilor să fie stabilită la începutul anului 2021, când este posibil ca eforturile făcute în plan ştiinţific şi medical să dea roade şi să avem un vaccin şi eventual un tratament pentru boala COVID -19 care să dea rezultate satisfăcătoare. Nu cerem niciun fel de amânare, ci suspendarea procesului electoral”, a declarat într-o conferinţă de presă Şerban Nicolae, candidat al PER Bucureşti pentru Senat.

În cazul în care condiţiile epidemiologice nu vor permite organizarea alegerilor nici în 20 martie anul viitor – termenul constituţional de la data începerii mandatului Parlamentului – Şerban Nicolae a arătat că abia de atunci de poate pune în discuţie amânarea alegerilor, respectiv prelungirea mandatelor parlamentarilor.

„Iar dacă în martie nu avem nimic ameliorat faţă de situaţia din noiembrie – decembrie, atunci înseamnă că suntem într-o situaţie suficient de gravă. (…) Atunci înseamnă că suntem într-adevăr în situaţie de urgenţă”, a adăugat Nicolae.

El a susţinut, în context, că „partidul care are majoritate nu mai poate” şi a acuzat „o conspiraţie parlamentară”.

„Atunci când partidul ăsta putea foarte multe, opoziţia încerca sa-l schimbe pe preşedintele Camerei Deputaţilor. Acum, când fosta opoziţie este la guvernare, iar partidul majoritar nu mai poate, nimeni nu mai încearcă o asemenea schimbare. Există un consens, o conspiraţie a tăcerii, o conivenţă de acţiune şi de gândire politică. Fără putere şi fără opoziţie – aşa arată democraţia din Parlamentul actual al României. Cei câţiva care ne-am păstrat verticalitatea am fost consideraţi indezirabili de propriile partide”, a explicat senatorul.

Şerban Nicolae a arătat că în vara acestui an alegerile locale au fost amânate, iar primarii şi consilierii locali, preşedinţii de CJ şi consilierii judeţeni au rămas în funcţie încă 4 luni, „nefiind nicio nenorocire din punct de vedere al democraţiei” şi nici vreo „nerespectare a voinţei electoratului”.

„Eu pot să înţeleg că Orban şi o parte dintre miniştrii care nu sunt parlamentari ar vrea să aibă alegeri mâine dacă se poate sau diseară, numai să se vadă mai repede în Parlament, că foştii primari sau preşedinţii de CJ vor neapărat sa revină în prim plan ca parlamentari, dacă nu i-a vrut electoratul ca primari, vor ei sa revină pe capul oamenilor. Dar asta nu cu preţul vieţii românilor. (…). Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât sistemul de sănătate din România este suprasaturat. (…) Medicii, dacă vor să fie în linia întâi, unii dintre ei, să fie în prima linie în spitale, în clinici, la patul bolnavului. Cumva se resimte nevoia de legiferare în combaterea bolilor? Asta era problema prin care soluţionăm criza epidemică la nivel mondial? Să facem legi?”, a adăugat Nicolae.

Fostul ministru al Românilor de Pretutindeni Bogdan Stanoevici a susţinut că virusul este extrem de periculos.

„Acest virus a fost creat în laborator, nu mai există niciun fel de dubiu asupra acestei situaţii, există brevetul înregistrat şi la Paris şi la New York. Acest virus, fiind creat în laborator, este extrem de periculos, pentru că suportă foarte multe mutaţii. Ne aflăm deja la a noua mutaţie a acestui virus. (…) Evident că nu există un vaccin care să poată să acopere toate aceste mutaţii. (…) Va trebui să ne obişnuim să trăim cu acest virus”, a afirmat Stanoevici, care candidează din partea PER Mureş pentru Camera Deputaţilor.

Potrivit acestuia, „dacă a face alegeri devine un pericol pentru sănătatea populaţiei, este evident că nu trebuie făcute alegeri”. El a spus că „ne aflăm în paradoxul unui Parlament în care nu ştim cine are puterea şi cine face parte din opoziţie, pentru că, de fapt, nu există opoziţie, ci o înţelegere între cei care decid soarta românilor”. „Şi această înţelegere este, din păcate, împotriva românilor. Gestionarea acestei crize sanitare a fost făcută absolut într-un mod catastrofal”, a adăugat Stanoevici. AGERPRES