Cum vor funcţiona pieţele agroalimentare din spaţiile închise pe perioada pandemiei

În urma controverselor apărute în ultimele zile în spaţiul public, generate atât din partea cetăţenilor cât şi a producătorilor locali, privind modul de funcţionare a pieţelor agroalimentare aflate în spaţii închise, potrivit hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), întruniţi duminică după amiază la sediul Prefecturii, la convocarea prefectului Marian Grigoraş, au aprobat, la rându-le, o hotărâre prin care sunt stabilite condiţiile în care pieţele agroalimentare din municipiul şi judeţul Iaşi care funcţionează în spaţii închise îşi vor putea desfăşura activitatea pe perioada restricţiilor impuse de pandemie. Astfel, potrivit hotărârii CJSU, în toate pieţele agroalimentare aflate în spaţii închise, pereţii sau geamurile vor fi rabatate astfel încât să permită o aerisire corespunzătoare a incintei respective, cu respectarea normelor de protecţie sanitară atât de către comercianţi cât şi de către cumpărători. În cazul în care condiţiile impuse mai sus nu pot fi puse în practică, tarabele producătorilor agricoli vor fi mutate în aer liber, în proximitatea pieţei respective, cu respectarea, de asemenea, a normelor de protecţie sanitară. De asemenea, se mai arată în hotărârea CJSU, în cazul în care nici această măsură nu poate fi îndeplinită, autorităţile locale pot dispune organizarea de pieţe agroalimentare în aer liber (inclusiv volante) pe diferite alte amplasamente. (E.M.)

HOTĂRÂRE:

Începând cu data prezentei hotărâri se dispun următoarele măsuri privind activitatea piețelor agroalimentare de pe teritoriul județului Iași, pentru asigurarea accesului producătorilor agricoli autohtoni :

(1) în toate piețele agroalimentare, aflate în spațiu închis, se vor rabata pereții sau geamurile în vederea reducerii infecțiilor cu noul coronavirus, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

(2) în cazul în care nu pot fi îndeplinite condițiile impuse la art. 1, alin. 1 din prezenta hotărâre, mesele vor fi alocate producătorilor agricoli în spațiile publice, pe aleile sau pe străzile din proximitatea piețelor, cu restricționarea accesul auto în spațiile respective.

(3) în cazul în care nu pot fi îndeplinite condițiile impuse la art. 1, alin. 1 și 2, se vor organiza piețe agroalimentare în aer liber pe alte amplasamente, cu anunțarea în prealabil a producătorilor agricoli autohtoni și a cumpărătorilor.

Art. 2  Măsurile stabilite la art. 1 din prezenta hotărâre se aplică pe întreaga perioadă a stării de alertă pe teritoriul României.

Art. 3 Respectarea aplicării măsurilor prevăzute la art. 1 din prezenta hotărâre se urmărește de către structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Art. 4 Comitetele Locale pentru Situații de Urgență au obligația informării producătorilor agricoli autohtoni care desfășoară activitățile menționate în prezenta hotărâre, despre măsurile adoptate.

Art. 5  Inspectoratul pentru Situații de Urgentă ”Mihail Grigore Sturdza” al județului Iași, prin Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași va transmite prezenta hotărâre membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași.