Kelemen Hunor a solicitat Guvernului să nu permită falimentul şi distrugerea muzeelor şi galeriilor de artă

Liderul UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a solicitat Guvernului să nu permită falimentul şi distrugerea muzeelor şi galeriilor de artă, prin acceptarea de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a iniţiativei Asociaţiei VISARTA, o societate care încearcă să obţină “un monopol pe piaţa artelor vizuale” prin discutarea unei metodologii care taxează cu sume între 70 şi 100 de lei orice tablou, fotografie sau operă de artă expuse în public.

“M-au sunat foarte mulţi artişti plastici şi m-au întrebat ce se întâmplă în acest domeniu şi poziţia noastră legată de inţiativa Asociaţiei VISARTA, care a cerut de la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor o metodologie. Proiectul de metodologie a fost deja publicat. (…) Vor să pună un monopol pe piaţa artelor vizuale, impunând o taxă pentru fiecare tablou, pentru fiecare lucrare, pentru fiecare fotografie expusă în muzee, în galerii, la târguri, în tabere de creaţie, în orice situaţie în care se poate vorbi despre comunicare publică. Asta ar însemna un faliment total pentru muzee, pentru galeriile de artă, pentru taberele de creaţie, pentru orice activitate culturală unde artele vizuale, operele de artă sunt expuse”, a declarat, miercuri, Kelemen Hunor, într-o conferinţă de presă.

Liderul UDMR a atras atenţia că, în timp ce toată societatea este preocupată de efectele pandemiei şi de a găsi soluţii pentru a contracara aceste pierderi, o instituţie privată doreşte în aceste condiţii să taxeze piaţa artelor vizuale, ceea ce nu este acceptabil.

“Nu dorim falimentul, nu se poate crea o astfel de situaţie şi un astfel de monopol pentru nimeni. Înseamnă o taxă de la 70 la 100 de lei pentru fiecare operă de artă expusă, în funcţie de numărul operelor de artă expuse şi perioada pentru care este expusă. De aceea, eu solicit ministrului Culturii, fiindcă ORDA este în coordonarea Ministerului Culturii, şi mă întorc şi către primul-ministru (…), să oprească această iniţiativă imediat, fiindcă altfel se va ajunge la distrugerea muzeelor, la distrugerea galeriilor de artă. În loc să vină cu o ofertă şi cu un ajutor spre artişti, spre actul de creaţie, unii vor să se îmbogăţească din activitatea artiştilor plastici”, a afirmat Kelemen Hunor. AGERPRES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.