Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat, luni, că PNL a hotărât să susţină ca preşedinţia Camerei Deputaţilor să fie deţinută de el din motive foarte bine întemeiate, ţinând cont de ponderea majorităţilor create şi de experienţa politică.
Orban a adăugat că liberalii doresc învestirea Guvernului cât mai repede, menţionând că, pe de altă parte, „formarea coaliţiilor se naşte într-un termen rezonabil”.
Întrebat dacă este dispus să renunţe la funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, Orban a spus: „Sunt dispus să duc negocierile în mandatul încredinţat de partid. PNL este, în această posibilă majoritate pe care noi ne-o dorim, un partener puternic, care a demonstrat de-a lungul timpul că are capacitatea de a guverna. PNL are un program de guvernare, planul de dezvoltare al României care este cel mai bine fundamentat. Ca atare, suntem hotărâţi, dacă e posibil, să ducem la formarea unui guvern de centru-dreapta”.
Ludovic Orban a mai spus că a făcut mai multe propuneri pentru deblocarea situaţiei privind preşedinţia Camerei Deputaţilor, însă nu s-a ajuns la un acord.
„Au apărut informaţii legat de acest subiect (preşedinţia Camerei Deputaţilor – n.r.). Pot să vă confirm că eu am spus că, dacă există o dispută, se poate ajunge la o competiţie, dacă câştigă unul dintre competitori în Cameră, cealaltă formaţiune poate fi sprijinită poate a ocupa postul de la Senat. Dar nu s-a ajuns la un acord pe această chestiune. Vor continua discuţiile”, a adăugat liderul liberal.
El a spus că PNL a propus şi o formulă în care să se ţină cont de ponderea majorităţilor create.
Întrebat dacă Klaus Iohannis susţine candidatura sa la Camera Deputaţilor, Orban a spus că PNL a hotărât acest mandat din motive foarte bine întemeiate.
„Majoritatea pe care o avem la Parlament este o majoritate de 10 voturi. Avem 244, sigur, dacă reuşim discuţiile cu minorităţile, vom avem o majoritate mai largă. Dar, deocamdată, majoritatea este de 244, este nevoie de foarte multă experienţă, astfel încât proiectele guvernamentale să poată să fie adoptate de Parlament şi de Camera Deputaţilor, care are competenţe pe domeniul economic, fiscal, pe domeniul social, unde vor fi bătălii extrem de puternice. Aici, există, totuşi, atât argumente de natură politică, care ţin atât de ponderea pe care o are Partidul Naţional Liberal în formarea majorităţii, de 55%, cât şi argumente care ţin de experienţa politică, care ţin de capacitatea efectivă de a putea asigura majorităţi pentru susţinerea proiectelor guvernamentale şi pentru a împiedica adoptarea unor acte normative care să pună în dificultate guvernul”, a adăugat Orban.
El a mai arătat că a convenit cu partenerii de discuţie ca pe perioada negocierilor să nu dea puncte de vedere individuale, ci să prezente public toţi trei în acord tot ce s-a convenit, iar PNL va respecta această înţelegere.
„Şi noi ne-am dori să învestim guvernul cât mai repede. Pe de altă parte, formarea coaliţiilor se naşte într-un termen rezonabil. Sunt ţări în care negocierile au durat şi luni de zile, Noi nu ne dorim aşa ceva. Sunt alte ţări în care negocierile au fost şi mai lungi. Evident, vom continua discuţiile, vom căuta ceea ce ne uneşte, ceea ce poate fi susţinut de formaţiunile politice implicate în această negociere şi în mod evident ceea ce considerăm noi că este bine”, a mai spus Orban. AGERPRES