Pestă porcină africană, confirmată într-o exploataţie comercială cu aproximativ 30.000 de porci din Vrancea

Pesta porcină africană a fost confirmată într-o exploataţie comercială cu aproximativ 30.000 de porci din localitatea Goleşti, a informat Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vrancea.

„În data de 2.01.2021, a fost confirmată prezenţa virusului Pestei Porcine Africane într-o exploataţie comercială situată în localitatea Goleşti, judeţul Vrancea, având un efectiv de aproximativ 30.000 porci, din care opt capete au murit. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă”, a precizat duminică într-un comunicat de presă DSVSA Vrancea.

Potrivit sursei citate, exploataţia comercială a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei.

De asemenea, pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea va dispune, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploataţie prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare şi dezinfecţie şi respectarea măsurilor în vigoare privind răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor legii. AGERPRES